Dierenkliniek Lieshout

Wat te doen bij vuurwerkangst?

Vuurwerk

 

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk, hierdoor is de maand december een stressvolle periode voor veel (huis)dieren. Er zijn verschillende mogelijkheden om het voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Op lange termijn en op korte termijn kunt u hiervoor maatregelen treffen.

 

De weken voor de jaarwisseling

 • Creëer alvast een veilige verstopplek voor uw dier.
 • Start met geluidstraining. We verkopen training CD’s aan de balie.
 • Geef uw dier een ondersteunend middel tegen de angst, zoals
  • Zylkene
  • Adaptil (hond)/Feliway (kat)
  • Thundershirt
  • Bach rescue spray of druppels
  • Alprazolam (vanaf 30 december, mag in combinatie met een van de andere middelen gegeven worden)

 

Op oudejaarsdag

 • Maak een wandeling op een rustige plek zodat uw hond ontspannen is.
 • Sluit tijdig alle deuren, ramen en luikjes en zorg dat uw kat en/of hond binnen is.

 

De avond zelf

 • Sluit de gordijnen en zet de radio of TV aan op normaal volume. Liever geen vuurwerkbeelden of geluiden.
 • Laat het dier niet alleen, maar geef het steun door uw aanwezigheid. Als het liever op zijn verstopplek gaat zitten mag dat wel.
 • Zorg voor afleiding met wat lekkers of speelgoed.
 • Negeer onzeker gedrag, maar negeer of straf het dier zelf zeker niet.
 • Probeer zelf zo normaal en rustig mogelijk te doen.

 

Alprazolam tabletten
Het is mogelijk om uw huisdier angst remmende Alprazolam tabletten te geven op 30 en 31 december. Hiervoor moet uw huisdier in ons bestand staan en in het verleden door een dierenarts zijn nagekeken. U kunt dan de medicijnen aan de balie afhalen. Volg hierbij exact het voorgeschreven doseringsschema. (onderaan deze informatiebrief)

Dieren die deze medicijnen hebben gekregen mogen nooit alleen thuis worden gelaten!!!
Overige aanvullende middelen
Naast de angst remmende Alprazolam tabletten zijn er nog aanvullende middelen die ondersteuning kunnen bieden. Dit werkt ook bij vuurwerk training. In sommige gevallen zijn alleen deze middelen al voldoende, zeker de dagen voor 31 december.

 • Zylkéne (een voedingssupplement) zou een positieve bijdrage kunnen leveren. Dit helpt stress te verminderen, waardoor uw huisdier minder angstig wordt. Het beste is om zeker 2 weken voor de jaarwisseling hiermee te beginnen.
 • Adaptil (hond) / Feliway (kat): dit zijn feromonen die normaal door het moeder dier worden afgegeven tijdens het zogen waardoor de pup of het kitten rustiger wordt. Dit is nagebootst in een verdamper, spray of halsband en dit zal als rustgevend worden ervaren door uw huisdier.
 • Thundershirt: dit is een speciaal shirt voor uw hond of kat wat als prettig en rustgevend wordt ervaren. Het geeft hetzelfde veilige gevoel als het inbakeren bij een baby, de ademhaling blijft laag. Hierdoor zal uw huisdier minder stress en angst ervaren door het vuurwerk. Bij de meeste dieren is het effect al na enkele minuten te merken. Het is wel belangrijk hier op tijd mee te beginnen omdat uw huisdier moet wennen aan het shirt. Twee tot drie weken voor 31 december beginnen en de instructie die bij het shirt zitten opvolgen is dan aan te raden. Deze zijn verkrijgbaar aan de balie. U mag uw huisdier meenemen om te passen voor de juiste maat.
 • Bach rescue spray of druppels: dit zijn middelen die in de bek van het dier gesprayd of in het drinkwater gedaan kunnen worden. Dit heeft een rustgevend effect op uw huisdier.

Op lange termijn: vuurwerk training
De beste oplossing op lange termijn is uw huisdieren laten wennen aan vuurwerk geluiden en ze te leren deze geluiden te associëren met positieven ervaringen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van een speciale CD. In onze praktijk is de CD van Tinley gedragstherapeuten te verkrijgen. Volg hierbij goed de instructie zoals deze beschreven staat bij de CD. De training neemt doorgaans een aantal weken in beslag, tijdig beginnen is dus erg belangrijk. Ook is training bij een gedragsdeskundige mogelijk. Het grote voordeel van de vuurwerk training is dat het dier eraan gewend raakt en geen stress of angst meer zal ondervinden. Ook bij toekomstige jaarwisselingen zal hier het voordeel uit gehaald worden.  Hierbij kan ook een van de aanvullende middelen gebruikt worden, omdat het leervermogen verbetert als het dier ontspannen is.

Aanvullende informatie over Alprazolam tabletten
Alprazolam is een medicijn wat al jaren bij mensen gebruikt wordt. Het is vooral geschikt om paniek en angst te onderdrukken. Gedragsspecialist Matthijs Schilder van de Faculteit Diergeneeskunde raadt aan om dit middel ook bij honden en katten te gebruiken. Wij moeten u er op wijzen, dat de medicatie niet geregistreerd is voor dieren. Onze ervaring met de medicatie is echter probleemloos.

Wanneer beginnen?
Met het geven van Alprazolam kan het beste op 30 december worden begonnen, omdat op veel plaatsen dan ook al geknald wordt. Het is belangrijk om de medicatie te geven als uw hond of kat nog rustig is, anders zou uw dier er juist onrustig van kunnen worden. Het middel moet op effect worden gedoseerd, de ene hond of kat blijkt er meer of minder gevoelig voor dan de andere. Het juiste effect is bereikt als de angst voor vuurwerk verdwenen is.
Wij adviseren u om te starten met de begin dosering. (zie tabel hieronder) Reageert uw hond of kat goed op deze dosering, dan is dat voor uw dier de juiste dosis. Is uw dier nog erg angstig, dan moet u bij de volgende toediening(en) de verhoogde dosering geven (zie schema). Als uw hond of kat ook bij deze dosering nog angstig is, adviseren we om bij de volgende toediening(en) de maximale dosering te geven.

Angst is te herkennen aan de volgende kenmerken: vluchten, ergens onder gaan zitten rillen/schuilen, trillen, hijgen, speekselen, grote pupillen, lage houding, blaffen of janken, anaal klieren legen, urine laten lopen. Wanneer de goede dosering bepaald is kan de medicatie gegeven worden wanneer het nodig is. Wij raden u met toedienen te beginnen als uw hond/kat nog rustig is. Bij de hond mag maximaal 4x daags gegeven worden, bij de kat maximaal 3 doseringen. Bij de hond moet minimaal 4 uur tussen twee giften zitten, bij de kat minimaal 8 uur.
Mogelijke bijwerkingen. Sloomheid, soms instabiele gang (dronkenman gang), trillen. Deze bijwerkingen stoppen vanzelf als u stopt met toedienen. De volgende keer een wat lagere dosering geven.

Alprazolam mag je niet geven bij zwangere of zogende dieren, lever en/of nierpatiënten en bij dieren met verhoogde oogbol druk (glaucoom). Niet bij dieren met medicijnen tegen epilepsie of tegen schimmelinfectie.

Heeft uw vragen naar aanleiding van deze informatie neem dan gerust contact op met de praktijk via 0499-423389 of vraag ernaar aan de balie.
Tot slot wensen wij u en uw huisdier(en) prettige feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar!

Team Dierenkliniek Lieshout
Vogelenzang 28
5737 PT, Lieshout
0499-423389
info@dierenklinieklieshout.nl