Problemen met de anaalklieren

Wat is de functie van anaalzakjes bij honden

Anaalzakken zijn twee zakjes net onder de huid links en rechts onder van de anus. U kunt het vergelijken met grote talgklieren. Het product is echter geen talg maar anaalzakvloeistof: een vloeistof die de hond gebruikt om het territorium af te bakenen. Als een hond erg opgewonden is, om wat voor reden dsan ook, ruik je kenmerkende geur ook vaak. De zakjes legen zich dan zonder dat de hond ontlasting heeft geproduceerd.

Verstopping

Net na het produceren van ontlasting drukt uw hond de anaalzak leeg en de stinkende inhoud markeert zijn territorium. Een veel voorkomende aandoening bij honden, soms bij katten, is dat de uitgang van de anaalzakken steeds verstopt raakt zodat de anaalzak zelf overvuld raakt. De anaalzak komt zo onder druk te staan, wat pijn veroorzaakt rond de anaalstreek. Als een verstopping geïnfecteerd raakt kan dit resulteren in anaalzakontsteking (abcess).

Andere oorzaak

Soms zitten er in de anaalzakken haren die via de uitgang naar binnen zijn gekropen. Ook dan heeft een hond veel last van de anaalzakken, zonder dat ze overvuld zijn.

Symptomen

Bijten in de flanken of aan de billen en met de anus over de grond schuren zijn de meest voorkomende symptomen. De anaalzakken kunnen operatief verwijderd worden, waarna het probleem over is.

Complicaties?

Veel eigenaren zijn bang voor complicaties na het weghalen van de anaalzakken. Wij kunnen u geruststellen: deze operatie hebben wij in het verleden regelmatig gedaan en altijd zonder complicaties! We verwijzen u graag door naar een deskundige collega.