Orthopedische chirurgie

Voor deze operaties hebben wij een uitstekende chirurg, die op afspraak uw dier in onze kliniek opereert.

Kruisband

Bij oudere honden wordt de sterkte van de kruisbanden in het kniegewricht minder; de kruisbanden degenereren. Hierdoor wordt de kans dat een kruisband knapt bij een draaibeweging, waarbij de voet op de grond blijft staan, groter. Uw hond loopt dan acuut erg kreupel op een achterpoot, de poot wordt bijna niet meer belast en uw hond houdt deze poot iets naar buiten. Met een operatie wordt een kunstkruisband in de knie gezet. De genezing gaat het snelst als het kruisbandletsel nog niet lang bestaat en uw hond niet te zwaar is.

Knieschijf

Een patellaluxatie is een knieprobleem waarbij de knieschijf niet netjes aan de voorzijde van de knie loopt maar aan de binnen- of buitenzijde uit de knie schiet.
Veel honden hebben deze aandoening zonder dat ze er last van ondervinden. Als het probleem lang bestaat, kan er slijtage aan de knie optreden waardoor honden er op latere leeftijd hinder van ondervinden. Bij sommige honden is het probleem zo groot dat ze er al vrij snel kreupel door lopen. Door middel van verschillende technieken, o.a. het uitdiepen van de knieschijfgleuf en soms het verzetten van de aanhechting van de knieschijfpees, kan het probleem verholpen worden. Deze honden lopen kort na de operatie vrijwel allemaal weer goed.

 

Heup

Het terugzetten en vastzetten van geluxeerde heupen (heup uit de kom). De heupen van een hond schieten vooral uit de heupkom na een aanrijding door een auto. Na het maken van röntgenfoto’s voor diagnose en onderzoek, wordt de heupkop weer in de kom gezet en vastgezet met een ‘toggle’.