Laparoscopische sterilisatie

Sterilisatie hond: diervriendelijke behandeling!
Er bestaan verschillende redenen om uw hond (teef) te laten steriliseren. De eerste reden is het gemak, zowel voor de hond als voor uzelf. Uw hond wordt namelijk niet meer loops, raakt niet ongewenst gedekt, heeft geen periode van dracht meer en heeft ook niet meer met schijnzwangerschappen met (veel) melkgift te maken. Maar wellicht nog belangrijker is dat een sterilisatie van uw hond ook medisch gezien een verstandige keuze is. Als de eierstokken van uw hond namelijk op jonge leeftijd worden verwijderd, worden er geen hormonen meer geproduceerd die tumoren in de melkklieren kunnen veroorzaken. Bovendien kan uw hond geen baarmoederontsteking meer krijgen en verlaagt u de kans op het ontstaan van suikerziekte.

Onze methode: laparoscopische sterilisatie

Er bestaan twee verschillende vormen van sterilisatie, waarbij Dierenkliniek Lieshout de beste en meest diervriendelijke behandeling aanbiedt. Deze zogenaamde laparoscopische sterilisatie is in tegenstelling tot een buikholteoperatie veel minder ingrijpend voor uw hond. We maken twee kleine gaatjes die uiteindelijk ook maar één of twee hechtingen bevatten. Daarnaast maken we geen gebruik van hechtdraad in de buikholte, dus er komt geen lichaamsvreemd materiaal in het lijf van uw hond terecht wat het lichaam uiteindelijk weer moet opruimen. Dit zorgt voor een veel sneller herstel van uw hond en ook voor veel minder pijn. Heeft uw hond een baarmoederontsteking? Dan is laparoscopische sterilisatie helaas niet mogelijk en moeten we gebruikmaken van de oude methode.

Hoe gaat sterilisatie van uw teef in zijn werk?

De sterilisatie van uw teef wordt uitgevoerd door onze dierenarts W. Jansen. Hij is gespecialiseerd in het uitvoeren van laparoscopische sterilisatie dankzij de vele opleidingen die hij gevolgd heeft en zijn jarenlange werkervaring met deze behandeling. Er zijn dan ook heel veel andere dierenklinieken die hun cliënten doorsturen naar Dierenkliniek Lieshout voor laparoscopische sterilisatie. Uw hond wordt eerst algemeen onderzocht en vervolgens onder volledige narcose gebracht. De ingreep duurt in totaal zo’n 30 tot 60 minuten en de gehele behandeling neem 60 tot 120 minuten in beslag. De sterilisatie van uw teef vindt meestal enkele weken voor of na de loopsheid plaats, het liefst op een nog jonge leeftijd (na de eerste of tweede loopsheid).

Uw hond na de sterilisatie

Na de sterilisatie van uw hond hebben de meeste teven de neiging dikker te worden van dezelfde hoeveelheid voer. Ook hebben ze meestal meer eetlust. U kunt dan het beste minder voer aan uw hond geven of kiezen voor lightvoer of afslankvoer. Naast dikker worden komt het ook voor dat de vacht wat veranderingen vertoont. Een verandering van het gedrag van uw hond na sterilisatie komt in onze praktijk zelden voor.

Wilt u meer te weten komen over de sterilisatie van uw teef of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met onze praktijk.