Homeopathie voor dieren
De meeste klachten kunnen we goed behandelen met de reguliere diergeneeskunde. Bij sommige gezondheidsproblemen boeken we met de homeopathische diergeneeskunde echter ook goede resultaten. In onze kliniek kunnen we, indien gewenst, een homeopathische behandelmethode inzetten.
Verschil reguliere en homeopathische diergeneeskunde
Het belangrijkste verschil tussen de reguliere en homeopathische diergeneeskunde is de benadering van de klachten.
In de reguliere diergeneeskunde onderzoekt de dierenarts welk orgaan of lichaamsdeel de klacht veroorzaakt en wat de aandoening precies is. Bijvoorbeeld een niet goed functionerend hart of een poot die op een bepaalde manier gebroken is. Bij de eerste zal de dierenarts onderzoeken wat er precies aan het hart mankeert en op grond hiervan zet hij een bepaald harttablet en/of plastabletten in. Bij de tweede wordt met röntgenfoto’s bekeken hoe en waar de poot gebroken is. De dierenarts beoordeelt dan of de poot gepind, gespalkt of met een plaat gerepareerd moet worden.
In de homeopathische diergeneeskunde wordt het dier in zijn geheel beoordeeld. Bijvoorbeeld een hond met steeds terugkerende huidproblemen, kreupelheid of diarree: wat voor een type hond is het?, wanneer zijn de problemen het ergste?, heeft de hond eigenaardige gedragingen?, heeft de hond nog andere gezondheidsproblemen?, enz. Wij proberen een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van uw dier. Bij dit complete ‘symptomenplaatje’ zoeken we een passend middel.
Uitgangspunt homeopathie
De homeopathie berust op het verschijnsel dat grote verdunningen van allerhande stoffen de symptomen bij een bepaalde ziekte doen verdwijnen als de symptomen hetzelfde zijn als wanneer deze stoffen onverdund aan het lichaam zouden worden toegediend. Bijvoorbeeld de stof Arsenicum Album: als dit onverdund in een bepaalde hoeveelheid aan een lichaam toegediend wordt, ontstaat er diarree. Als je nu een patiënt met diarree hebt, die gelijk is aan de diarree veroorzaakt door onverdunde Arsenicum Album, dan kan een dierenarts een hele hoge verdunning van Arsenicum Album inzetten, om deze diarree te doen verdwijnen.
Werking
De homeopathie maakt eigenlijk gebruik van de kracht, de energie, die het lichaam zelf bezit om een bepaalde aandoening te bestrijden. Het juist gekozen homeopathische middel mobiliseert deze kracht en behandelt zodoende de aandoening.
Keuze
Welk homeopathisch middel ingezet moet worden, kan de dierenarts opzoeken in diverse symptomenboeken of computerprogramma’s. Bekende boeken zijn het Repertorium van Kent en de Materia Medica van Boericke en Phatak. Het geheel aan symptomen dat uw huisdier vertoont, wordt hierin opgezocht en het bijpassende homeopathische geneesmiddel wordt ingezet.
Principe
Tegenstanders van de homeopathie zeggen dat homeopathie niet kan werken omdat er bij zulke hoge verdunningen geen moleculen van deze stoffen meer in het geneesmiddel aanwezig zijn. Het gaat bij homeopathie echter om de energie die in deze stoffen zit en dat deze energie aan het oplosmiddel (alcohol of water) doorgegeven wordt. Een zuivere vloeistof kan namelijk een bepaalde energie, een bepaalde informatie, bezitten. De Japanse wetenschapper Masaru Emoto houdt zich met dit verschijnsel bezig. Hij legt het een en ander uit in een van zijn boeken “Water weet het antwoord” (ISBN: 90 202 8370 7).
Onze ervaring
In onze dierenkliniek boeken we vaak goede resultaten met de inzet van de homeopathie. Wij denken dat dieren in deze niet kunnen liegen. Het is wel van belang dat de homeopathie op de juiste manier gebruikt wordt. Een dier met een tumor of met een gebroken poot met homeopathie behandelen is natuurlijk onzin!
- 19.7