Hart problematiek

Hartecho hond: weet wat er speelt!
Het is enorm belangrijk dat u weet hoe het met de gezondheid van uw hond gesteld staat; zeker als er hartproblemen om de hoek komen kijken. Hoe eerder hartproblemen bij uw hond geconstateerd worden, hoe beter u hierop kunt anticiperen en de nodige stappen kunt ondernemen. Als wij de symptomen van hartproblemen herkennen, kunnen we ook sneller beginnen met het voorschrijven van medicijnen die ervoor zorgen dat uw huisdier langer leeft. De gezondheid van uw hond staat immers voorop. 

Hartproblemen bij honden

Er bestaan verschillende soorten hartproblemen en deze zijn onder te verdelen in twee groepen: aangeboren hartproblemen en verworven hartproblemen. Van een aangeboren hartprobleem is sprake als er een verkeerde verbinding tussen de aorta en de truncus pulmonalis bestaat. Hierdoor wordt het zuurstofrijke en zuurstofarme bloed met elkaar vermengd en krijgt uw hond problemen met de zuurstofvoorziening. Een vorm van een verworven hartprobleem is bijvoorbeeld een lekkende hartklep; wat ook wel hartruis wordt genoemd.

Ons specialisme:
hartecho voor hond (en kat)

Met behulp van hartechografie brengen wij het functioneren van het hart van uw hond in beeld. We bekijken de kleppen, meten de wanden en evalueren de contractie- of samentrekkingskracht. Een hartecho is voor honden het meest zinvol, maar ook katten kunnen voor een hartechografie in aanmerking komen. Voor de meeste andere huisdieren is zo’n onderzoek niet relevant of niet mogelijk.

Hartecho hond:
zo werkt het

Bij Dierenkliniek Lieshout voert dierenarts Francoise Bakker-Dijkema hartechografieën uit. Zij heeft haar deskundigheid in de echografie opgedaan aan de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Een hartecho vindt in de praktijk zonder narcose plaats en duurt ongeveer 30 minuten. Aan de hand van de echobeelden stellen we een diagnose en stellen we een eventuele behandeling voor. Een behandeling is in principe alleen van toepassing op het moment dat er klachten zijn bij uw huisdier. Uiteraard blijft uw huisdier na behandeling bij ons onder controle staan.

Wanneer is een hartecho voor uw hond noodzakelijk?

Bij elk bezoek aan de dierenarts beginnen we met een algemeen klinisch onderzoek van uw hond. Hierbij luisteren we naar het hart en de longen en voelen we de “pols”. Bestaat er na het algemene onderzoek een vermoeden van een hartafwijking, dan adviseren we om een hartecho te laten maken. Ook als u van plan bent om met uw hond de sport in te gaan, is het belangrijk om vooraf de functionaliteiten van het hart te laten checken.

Wilt u meer informatie over een hartecho voor uw hond of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met onze praktijk. Iedereen is bij ons welkom en het is niet noodzakelijk om een vaste klant van Dierenkliniek Lieshout te zijn!