Vervolg 'Ontwormen waarom en wanneer'

Spoelworm
De bekendste worm bij de hond is de spoelworm (Toxocara canis). Deze wormen zien eruit als dunne spaghettisliertjes. De spoelworm komt overal voor en vrijwel alle honden raken er ooit mee besmet. Spoelwormen komen niet alleen in de darmen voor, migrerende larven kunnen schade veroorzaken in alle vitale organen en de ogen. Ook bij mensen en vooral bij kinderen, omdat de te leggen afstand bij hun korter is. Een hond kan spoelwormeitjes binnenkrijgen door bijvoorbeeld het likken van zijn vacht of pootjes. De eitjes worden vervolgens larven, die vanuit de darmen door de rest van het lichaam reizen om uiteindelijk terug in de darm uit te groeien tot volwassen wormen, die zelf weer eitjes leggen. Via de ontlasting komen de eitjes in de omgeving terecht, waar ze weer een ander dier (of mens) kunnen besmetten. De eitjes kunnen lange tijd buiten hun gastheer overleven. De symptomen van een spoelwormbesmetting zijn vooral zichtbaar bij jongere honden: hoesten (tot aan longontsteking toe), braken, diarree, een opgezwollen ‘wormenbuik’, groeiproblemen en vermagering. Bij volwassen viervoeters zijn de symptomen vaak minder duidelijk. Wanneer je je hond een kuur tegen spoelwormen geeft, moet je daarna goed op zijn ontlasting letten. Als je ‘spaghettisliertjes’ in de ontlasting ziet, is je hond besmet en is het van groot belang om de kuur binnen enkele weken te herhalen.

Lintworm

Lintwormen (Dipylidium caninum) zijn lang, plat en dun. Ze bestaan uit segmenten, de bekende ‘rijstkorrels’ die je bij de anus of in de ontlasting ziet verschijnen. Deze segmenten zitten bomvol lintwormeitjes. Als je verder al iets aan het dier merkt is het meestal ‘sleetje rijden’, met de anus over de grond schuren. Deze wormen leven in de darmen van honden. De eitjes komen in de omgeving terecht en worden opgenomen door tussengastheren, zoals vlooien of muizen. In die tussengastheren ontwikkelt de lintworm zich verder, en als een hond zo’n tussengastheer opeet, komt de lintworm weer bij de hond terecht. Vlooienbestrijding is dus een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen de lintworm.

Vossenlintworm

De vossenlintworm (Echinoccus multilocularis) komt in Nederland voor in Zuid-Limburg en Oost-Groningen (endemische gebieden), maar wordt buiten Nederland gezien als een normale parasiet. Deze lintworm kan zeer gevaarlijk zijn voor de mens: de parasiet kan na enkele jaren grote niet-operabele gezwellen in het lichaam geven. Dieren die in de endemische gebieden in contact komen met woelmuizen, kunnen het best elke 4 weken worden ontwormd met een middel dat Praziquantel bevat.

Zweepworm

De zweepworm (Trichuris vulpis) veroorzaakt bloederige en slijmerige diarree bij honden. De eitjes, die helaas heel lang in de omgeving kunnen overleven zonder een gastheer, zijn bijzonder besmettelijk. De zweepworm komt vooral voor in kennels waar het ontbreekt aan een goede hygiëne.

Haakwormen

Haakwormen (Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum) veroorzaken ook bloederige diarree en daarnaast bloedarmoede en vermagering bij het dier. Meestal is een vos de bron van besmetting, waardoor er vooral bij jachthonden en windhonden op een mogelijke besmetting gelet moet worden.

Franse hartworm

De Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) kan zeer ernstige long- en hartproblemen veroorzaken en komt – in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden – niet (meer) alleen in Frankrijk voor, maar ook in Nederland. Volwassen hartwormen worden zo’n drie centimeter lang en leven in het hart, longen en de bloedvaten en veroorzaken een heel scala aan symptomen: van vermoeidheid en hoesten tot bloedarmoede, kortademigheid en zelfs de dood. Een besmette hond hoest eitjes en larven op uit de longen, slikt deze door, waarna ze via de ontlasting in het milieu terecht komen. Daar worden ze op gegeten door slakken of kikkers, die op hun beurt weer prooi zijn voor andere dieren, zoals muizen en vogels. Een volgende hond wordt besmet door het eten van de tussengastheer of diens jager. Voorkom dus dat je hond slakken of kikkers kan opeten of aanvreten en ruim de poep van je hond netjes op zodat slakken en kikkers er niet bij kunnen. Omdat ook een gezond ogende hond besmet kan zijn en larven kan uitscheiden met zijn ontlasting is preventie van groot belang.

Normale hartworm

Hartworm (Dirofilaria Immitis) is een parasiet uit het Middellandse Zeegebied. De larven van de worm worden door stekende muggen overgebracht van hond naar hond. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn erg bepalend of de larve in de mug kan overleven en zich kan ontwikkelen. In de hond groeien de larven uit tot volwassen wormen. De wormen van maximaal 30cm leven in de grote longslagaders, soms ook in de rechter harthelft van de hond. Een hond kan jarenlang zonder klachten een hartworm bij zich dragen, maar op een gegeven moment krijgt de hond klachten (met name longproblemen) en kan hij/zij er ook aan overlijden.