Wat te doen bij vuurwerkangst?

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk, hierdoor is de maand december een stressvolle periode voor veel (huis)dieren. Er zijn verschillende mogelijkheden om het voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Op lange termijn en op korte termijn kunt u hiervoor maatregelen treffen.

De weken voor de jaarwisseling

 • Creëer alvast een veilige verstopplek voor uw dier.
 • Start met geluidstraining.
 • Geef uw dier een ondersteunend middel tegen de angst, zoals
  • Zylkene
  • Adaptil (hnd)/Feliway (kat)
  • Thundershirt
  • Primeval Stressless poeder voor honden
  • Vuurwerkmix druppels

Op oudejaarsdag

 • Maak een wandeling op een rustige plek zodat uw hond ontspannen is.
 • Sluit tijdig alle deuren, ramen en luikjes en zorg dat uw kat en/of hond binnen is.

De avond zelf

 • Sluit de gordijnen en zet de radio of  TV aan op normaal volume. Liever geen vuurwerkbeelden of geluiden.
 • Laat het dier niet alleen, maar geef het steun door uw aanwezigheid. Als het liever op zijn verstopplek gaat zitten mag dat wel.
 • Zorg voor afleiding met wat lekkers of speelgoed.
 • Negeer onzeker gedrag, maar negeer of straf het dier zelf zeker niet.
 • Probeer zelf zo normaal en rustig mogelijk te doen.

Angstremmende middelen

 • Sileo gel voor hond en katDeze gel wordt aangebracht in het wangslijmvlies van het dier. Mag niet worden ingeslikt, want dan werkt het niet. Kijk op http://www.sileodog.com/nl voor de juiste toediening.
 • Gabapentine capsules voor de kat                                                                                                                       
  Voor de kat kan Gabapentine gebruikt worden om de angst te remmen. Hiervan kan de coordinatie en spiersterkte tijdelijk afnemen.  Het is belangrijk dat uw kat goed nagekeken wordt voor dit product veilig gegeven kan worden. Maak hiervoor een afspraak.

Dieren die medicijnen hebben gekregen mogen nooit alleen thuis worden gelaten! 

Naast de echte medicijnen zijn er nog aanvullende middelen die ondersteuning kunnen bieden, dit werkt ook bij vuurwerktraining. In sommige gevallen zijn alleen deze middelen al voldoende, zeker de weken voor 31 december. 

 • voedingssupplementen: de voedingssupplementen van Zylkéne zouden een positieve bijdrage kunnen leveren. Deze helpen stress te verminderen, waardoor uw huisdieren minder angstig wordt. Het beste is om zeker 2 weken voor de jaarwisseling hiermee te beginnen. Dit is een chew, dus kan als snack aangeboden worden.
 • Adaptil (hond) / Feliway (kat): dit zijn feromonen die normaal door het moederdier worden afgegeven tijdens het zogen waardoor de pup of het kitten rustiger wordt. Dit is nagebootst in een verdamper, spray, tabletten of halsband en dit zal als rustgevend worden ervaren door uw huisdier. 
 • Thundershirt: dit is een speciaal shirt voor uw hond of kat wat als prettig en rustgevend wordt ervaren. Het geeft hetzelfde veilige gevoel als het inbakeren bij een baby. Hierdoor zal uw huisdier minder stress en angst ervaren door het vuurwerk. Bij de meeste dieren is het effect al na enkele minuten te merken. Het is wel belangrijk hier op tijd mee te beginnen omdat uw huisdier moet wennen aan het shirt. Twee tot drie weken voor 31 december beginnen en de instructie die bij het shirt zitten opvolgen is dan aan te raden. Deze zijn verkrijgbaar aan de balie. U mag uw huisdier meenemen om te passen voor de juiste maat. Meer informatie vindt u op www.thundershirt.com.
 • PrimeVal StressLess poeder voor de hond. De rustgevende kruiden en voedingsstoffen in PrimeVal StressLess versterken elkaar en ondersteunen bij een zenuwachtig gevoel van de hond. PrimeValStressLess is een natuurlijk product dat helpt de spanning van uw dier te verlagen zonder te versuffen en geeft geen gewenning.  Bij voorkeur starten begin december en anders tenminste 5 dagen voor aanvang een dubbele dosering geven.  Ga zeker een paar dagen na de jaarwisseling door met geven. Is uw hond vaker angstig, zoals bij alleen thuis blijven of bezoeken aan de dierenarts, pension of trimmer? Dit middel mag langdurig ingezet worden.
 • CBD korrels: draagt bij aan het welzijn door ondersteuning van het immuunsysteem, ondersteunt evenwichtig gedrag, ondersteunt de algehele vitaliteit. Anibidiol is een voedingssupplement voor honden en katten, met een rustgevend effect. Ook hierbij is op tijd beginnen belangrijk.
 • Dierenoppas Amersfoort verkoopt een speciale vuurwerkmix, druppels tegen angst. Deze zijn getest door een van onze assistentes en die was er positief over. Kijk op https://www.dierenoppasamersfoort.nl/product/anti-angst-en-vuurwerkmix-natuurlijk-homeopatisch-middel-druppels-bachbloesems-vuurwerkangst-hond/ voor meer informatie. Speciaal voor klanten van Dierenkliniek Lieshout is er een kortingscode van 5%. Vraag er naar voor je bestelt.

Op lange termijn: vuurwerktraining

De beste oplossing op lange termijn is uw huisdieren laten wennen aan vuurwerk geluiden en ze te leren deze geluiden te associëren met positieven ervaringen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van YouTube filmpjes. De training neemt doorgaans een aantal weken in beslag, tijdig beginnen is dus erg belangrijk. Houd er rekening mee dat je nooit de exacte situatie kunt nabootsen, want naast geluid speelt ook de geur een rol bij de angstgevoelens. Training bij een gedragsdeskundige is ook mogelijk. Het grote voordeel van de vuurwerk training is dat het dier eraan gewend raakt en geen stress of angst meer zal ondervinden, mits je regelmatig blijft oefenen. Ook bij toekomstige jaarwisselingen zal hier het voordeel uit gehaald worden.  Hierbij kan ook een van de aanvullende middelen gebruikt worden, omdat het leervermogen verbetert als het dier ontspannen is.

Heeft uw vragen naar aanleiding van deze informatie neem dan gerust contact op met de praktijk via  0499-423389 of vraag ernaar aan de balie. Tot slot wensen wij u en uw huisdier(en) prettige feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar! 

Team Dierenkliniek Lieshout

Bericht delen / printen / opslaan