Wat te doen tegen vuurwerkangst

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk, hierdoor is de maand december een stressvolle periode voor veel (huis)dieren. Er zijn verschillende mogelijkheden om het voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Op lange termijn en op korte termijn kunt u hiervoor maatregelen nemen.

Het liefst wilt u dat uw huisdier zo min mogelijk geconfronteerd wordt met vuurwerk. Dit heeft u als eigenaar niet geheel zelf in de hand maar u kunt wel een beetje helpen.  
Hier volgen een aantal tips: 

 •  sluit gordijnen en laat lampen aan
 • zet tv of radio aan, het liefst zonder vuurwerkgeluiden en zet dit niet te hard maar op normaal volume
 • houdt katten op 31 december binnen
 • laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar geen vuurwerk is
 • probeer zelf zo normaal en rustig mogelijk te doen
 • ga uw huisdier niet negeren als hij/zij angstig is. Probeer uw huisdier op zijn/haar gemak te stellen door stevig over de rug te wrijven/masseren. Van aaien wordt uw huisdieren meer opgewonden.

Op korte termijn: medicijnen en/of andere hulpmiddelen
Het is mogelijk om uw huisdier angst remmende medicijnen te geven vanaf 29 december. Hiervoor moet uw huisdier in ons bestand staan en in het verleden door een dierenarts zijn nagekeken. U kunt dan de medicijnen aan de balie afhalen. Volg hierbij exact het voorgeschreven doseringsschema.

Dieren die medicijnen hebben gekregen mogen nooit alleen thuis worden gelaten!!! 

Naast de echte medicijnen zijn er nog aanvullende middelen die ondersteuning kunnen bieden, dit werkt ook bij vuurwerktraining. In sommige gevallen zijn alleen deze middelen al voldoende, zeker de weken voor 31 december. 

 • voedingssupplementen: de voedingssupplementen van Zylkéne zouden een positieve bijdrage kunnen leveren. Deze helpen stress te verminderen, waardoor uw huisdieren minder angstig wordt. Het beste is om zeker 2 weken voor de jaarwisseling hiermee te beginnen.
 • Adaptil (hond) / Feliway (kat): dit zijn feromonen die normaal door het moederdier worden afgegeven tijdens het zogen waardoor de pup of het kitten rustiger wordt. Dit is nagebootst in een verdamper, spray, tabletten of halsband en dit zal als rustgevend worden ervaren door uw huisdier. 
 • Thundershirt: dit is een speciaal shirt voor uw hond of kat wat als prettig en rustgevend wordt ervaren. Het geeft hetzelfde veilige gevoel als het inbakeren bij een baby. Hierdoor zal uw huisdier minder stress en angst ervaren door het vuurwerk. Bij de meeste dieren is het effect al na enkele minuten te merken. Het is wel belangrijk hier op tijd mee te beginnen omdat uw huisdier moet wennen aan het shirt. Twee tot drie weken voor 31 december beginnen en de instructie die bij het shirt zitten opvolgen is dan aan te raden. Deze zijn verkrijgbaar aan de balie. U mag uw huisdier meenemen om te passen voor de juiste maat. Meer informatie vindt u op www.thundershirt.com.
 • Bach rescue spray of druppels: dit zijn homeopathische middelen die in de bek van het dier gesprayd of in het drinkwater gedaan kunnen worden. Dit heeft een rustgevend effect op uw huisdier. 
 • CBD korrels: draagt bij aan het welzijn door ondersteuning van het immuunsysteem, ondersteunt evenwichtig gedrag, ondersteunt de algehele vitaliteit. Anibidiol is een voedingssupplement voor honden en katten, met een rustgevend effect. Ook hierbij is op tijd beginnen belangrijk.

Op lange termijn: vuurwerktraining
De beste oplossing op lange termijn is uw huisdieren laten wennen aan vuurwerkgeluiden en ze te leren deze geluiden te associëren met positieven ervaringen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van een speciale CD. In onze praktijk is de CD van Tinley gedragstherapeuten te verkrijgen. Volg hierbij goed de instructie zoals deze beschreven staan bij de CD. De training neemt doorgaan een aantal weken in beslag, tijdig beginnen is dus erg belangrijk. Ook is training bij een gedragsdeskundige mogelijk. Het grote voordeel van de vuurwerktraining is dat het dier eraan gewend raakt en geen stress of angst meer zal ondervinden. Ook bij toekomstige jaarwisselingen zal hier het voordeel uit gehaald worden.  

Heeft uw vragen naar aanleiding van deze informatie neem dan gerust contact op met de praktijk via  0499-423389 of vraag ernaar aan de balie. Tot slot wensen wij u en uw huisdier(en) prettige feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar! 

Team Dierenkliniek Lieshout
Vogelenzang 28
5737 PT Lieshout
0499-423389
info@dierenklinieklieshout.nl 

 
 

Bericht delen / printen / opslaan

Share on facebook
Share on print
Share on email