Voor- & nazorg

Voorzorg
Eten en drinken
Wij verzoeken u uw hond of kat 6 uur voor de operatie geen eten meer te geven. De bak met water moet gewoon blijven staan. In tegenstelling tot bij de hond en de kat, is het bij knaagdieren juist van belang het dier tot het moment van brengen gewoon te laten eten.

Uitlaten
Als er een echo van de blaas gemaakt moet worden bij uw hond of kat, dan 3 uur voor de afspraak niet meer laten plassen. Bij andere ingrepen (waaronder ook een echo van de buik) uw hond voor het brengen naar de praktijk graag goed uitlaten.

U
En wellicht een open deur: onze ervaring is dat hoe rustiger de eigenaar is voor een operatie, hoe rustiger het dier ook is. Zorgt u er alstublieft voor telefonisch goed bereikbaar te zijn. Graag uw telefoonnummer en, liever nog, mobiele telefoonnummer bij ons achterlaten zodat wij u altijd kunnen bellen voor eventueel overleg.

Laatste voorbereidingen
Voor een operatie of ingreep wordt uw huisdier bij binnenkomst gewogen. Op het gewicht van uw huisdier wordt de juiste hoeveelheid narcosemiddel afgestemd. Ook wordt er bekeken of het huisdier geen last heeft van overgewicht. Overgewicht is een kleine risicofactor bij operaties. Daarnaast zal er door een van onze dierenartsen een algemeen lichamelijk (pre-anesthetisch) onderzoek worden uitgevoerd. Hierbij wordt de pols beoordeeld, hart en longen worden beluisterd en er wordt gekeken naar de slijmvliezen. Mochten hieruit bijzonderheden naar voren komen dan kan er geadviseerd worden een röntgenfoto of hartecho te maken. Een aanvullend bloedonderzoek behoort ook tot een van de opties. Ook kunt u uiteraard om een aanvullend bloedonderzoek vragen als u daar prijs op stelt. Dit wel altijd minimaal 4 werkdagen voor de operatie afspreken.

Nazorg
Ontwaken
Door het gebruik van gasnarcose worden de dieren na de operatie snel wakker. Dit gebeurt gecontroleerd en rustig in onze aparte dierenopvang. Daar ligt de patiënt ook op een verwarmingsmat en is afgedekt om afkoeling te voorkomen. Uw dier blijft bij ons tot het voldoende wakker is om verantwoord mee naar huis te nemen.

Alert?
Lijkt uw dier bij thuiskomst nog niet helemaal alert dan kan een warm en rustig plaatsje erg prettig zijn. Leg de patiënt niet op de bank! Hij of zij kan er gemakkelijk vanaf vallen.

Eten en drinken
Het is beter geen water en eten te geven tot uw dier helemaal goed wakker is. Bij een suf dier is er altijd een risico op verslikken. Geef uw hond of kat na operatie of ingreep dan een heel klein beetje eten. In geval van misselijkheid kan uw dier namelijk gaan braken. Een enkele keer braken na een operatie is geen probleem, maar het is niet goed als het braken aanhoudt. De eerste dag na de narcose moet uw huisdier weer willen drinken, de tweede dag weer willen eten. Heeft uw hond of kat na 2 dagen nog niet gegeten of gedronken, dan graag contact met ons opnemen voor overleg.

Uitlaten en bewegen
Uw hond de eerste dagen na de operatie aan de riem uitlaten. De kat de eerste dagen binnen houden. Een narcose werkt soms nog enkele dagen door waardoor een dier minder alert kan zijn.

Probeert u springen en spelen bij een huisdier dat net een operatie heeft ondergaan zo veel mogelijk te voorkomen. De hond mag de eerste 10 dagen niet zwemmen.

Operatiewond
Het kan geen kwaad wanneer er wat wondvocht of een klein beetje bloed uit een operatiewond komt. Dit kan nog wel eens gebeuren wanneer een hond gaat staan na een periode rustig gelegen te hebben. Bij serieus bloeden van de operatiewond verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Controle
In de meeste gevallen zien we u samen met de patiënt na 10 dagen terug voor nacontrole en (eventueel) het verwijderen van de hechtingen. U kunt altijd terecht tijdens ons open spreekuur, maar natuurlijk is het ook mogelijk een afspraak te maken. Bij sommige ingrepen is het noodzakelijk dat we de patiënt eerder en soms ook meerdere keren terugzien voor controle; bijvoorbeeld wanneer er een spalk is aangebracht.

Spalk
In een enkel geval kan een spalk gaan drukken. U moet hier goed op bedacht zijn en uw hond of kat goed in de gaten houden. Als uw hond of kat een van de volgende symptomen laat zien, moet u direct bellen:

  • opeens niet meer eten
  • poot niet meer belasten
  • bijten aan het verband
  • het krijgen van koorts (temperatuur is hoger dan 39,50 Celsius)
  • het zwellen van de tenen
  • stinken van het verband
  • afzakken van het verband waarbij de tenen niet meer zichtbaar zijn

En mocht u iets niet vertrouwen, ongerust zijn, of u heeft vragen: belt u ons dan!