Ziek huisdier

De meeste honden en katten komen tenminste een keer per jaar bij de dierenarts voor de vaccinatie tegen besmettelijke ziektes of om met een titerbepaling te kijken of de bescherming nog voldoende is.

De gezondheidstoestand van het dier wordt hierbij grondig onderzocht.

Dat begint al in de wachtkamer waar de hond op de weegschaal gaat. Voor katten hebben we een weegschaal in de spreekkamer. Een verandering in het gewicht (zowel aankomen als afvallen) kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is.

De dierenarts kijkt het dier vervolgens van snuit tot staart na.
Is het gebit schoon en fris? Zijn de oren niet rood en ontstoken?
Klinken het hart en de longen goed? Voelt de buik soepel aan?
Is de pols (hartslag) regelmatig en krachtig?

Daarnaast is dit voor de eigenaar het moment om dingen te vertellen die thuis zijn opgevallen. Denk daarbij voor de hond aan met de oren flapperen, met de anus over de grond schuren (sleetje rijden), afwijkend poep- of plasgedrag, enzovoort.

Bij de kat kan zijn opgevallen dat hij zich anders gedraagt (aanhankelijker of juist meer teruggetrokken), buiten de bak plast, knoeit met eten of zich minder goed verzorgt.

Huisdieren kunnen verborgen gebreken onder de leden hebben. Je ziet er op het eerste gezicht niets aan of je denkt dat het erbij hoort. “Hij is al wat ouder, logisch dat hij minder actief is/magerder wordt/ niet goed meer hoort/ ….”

Heel vaak kan er met de juiste behandeling wel iets gedaan worden om de kwaliteit van leven optimaal te houden. Het is dan ook verstandig uw huisdier elk jaar een keer helemaal na te laten kijken. Op die manier zorgen we er met elkaar voor dat een dier zo lang en gezond mogelijk leeft.

Is jouw huisdier 100% fit en gezond?
Maak een afspraak voor een gezondheidscheck, dan weet je het zeker. 

Bericht delen / printen / opslaan