Eén konijn is geen konijn
Een konijn is een gezelschapsdier, hij heeft een vriendje nodig om mee samen te leven. Een goede combinatie is een mannetje en een vrouwtje, maar twee mannetjes kan ook. Voor je ze bij elkaar zet is een goede voorbereiding essentieel. Konijnen die elkaar nog niet kennen moeten eerst gekoppeld worden. Als je geen nakomelingen wilt, is het verstandig om hiervoor ook op tijd voorzorgsmaatregelen te treffen. Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje. Daarna kan het vrouwtje gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden). Let op, als ze apart hebben gezeten moeten ze daarna weer goed gekoppeld worden. 

Waarom castreren/steriliseren?
Allereerst om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Daarnaast voorkomt het ongewenst, hormonaal gestuurd, gedrag zoals sproeien, dominant gedrag, agressie en vechten. Bij het vrouwtje zorgt het voor minder kans op baarmoedertumoren op latere leeftijd. Ook konijnen uit hetzelfde nest (eventueel van hetzelfde geslacht) kunnen vanaf de puberteit gaan vechten. Wij adviseren dus om ze te laten “helpen”.

Het koppelen van 2 konijnen
Konijnen die elkaar niet kennen mag je nooit zomaar bij elkaar zetten. Vooral niet geholpen konijnen kunnen vechten tot de dood erop volgt. Zorg ervoor dat het hok groot genoeg is en verdeel het in twee gelijke delen. De scheidingswand moet zodanig zijn dat de konijnen elkaar kunnen zien en ruiken, maar absoluut nog niet kunnen aanraken. Een gedeelte van de wand mag wel dicht zijn, zodat de konijnen elkaar ook even niet hoeven te zien. Het is belangrijk dat dit hok voor beide konijnen nieuw is, dus niet het territorium van een van de twee. Na een week ruilen de konijnen van afdeling. Het hok ruikt naar het andere konijn, waardoor dit een bekend luchtje wordt. Pas als beide konijnen volkomen ontspannen in elkaars nabijheid zitten, snuffelen, eten en drinken kan geprobeerd worden of het tussenscherm weg kan. Blijf er in die fase altijd zelf bij, zodat je snel in kunt grijpen als het toch niet helemaal goed verloopt. Heb je twijfels over de lichaamstaal van de konijnen, laat je dan adviseren door een gedragsdeskundige. Een goede is bijvoorbeeld Hester van Konijnenproblemenopgelost.nl.

Toch een nestje, en nu?
Zet meteen het mannetje apart. De moeder kan dezelfde dag nog paren en voor je het weet heb je na 4 weken weer een nestje. Ook kunnen ze in hun enthousiasme de baby’s beschadigen. Controleer de jongen, maar zorg dat het nestmateriaal intact blijft. Verwijder geboorteresten en eventueel dood geboren jongen. Daarna mag het nest niet meer verstoord worden. Zorg voor rust rondom het kraamhok, zodat de moeder niet zenuwachtig wordt en het nest verwaarloosd of de jongen doodt. De moeder bezoekt het nest maar 1-2 keer per dag om de jongen te voeden. Dit gaat heel snel, de melk is heel vet en eiwitrijk. Als je twijfelt of de jongen genoeg krijgen kun je na twee dagen nogmaals het nest checken. Zijn de buikjes goed gevuld, dan hoef je het daarna niet meer te storen. De moeder doet het goed. Krijgen de kleintjes te weinig dan kan zelf voeren geprobeerd worden. Bestel speciale melk bij Konijnenbelangen.nl.

Bericht delen / printen / opslaan