Chippen van huisdieren, een goede zaak, maar klopt de registratie ook? Sinds 1 april 2013 moeten in Nederland geboren of ingevoerde honden verplicht gechipt zijn. Voor katten geldt deze verplichting (nog) niet, maar het is wel verstandig.

Hoe werkt het?
De microchip is een transponder ter grote van een rijstkorrel. Deze wordt met een speciale applicator onder de huid van het dier ingebracht. De transponder (chip) kan door een apparaat uitgelezen worden. Het dier heeft nu een unieke 15-cijferige code. Nederlandse nummers beginnen altijd met 528. Dit is belangrijk om bepaalde documenten, zoals een Europees Paspoort, aan het dier te linken. Ook een huisdierverzekering zal alleen uitbetalen als op de factuur het chipnummer van het verzekerde dier staat. Ten slotte is het een belangrijk middel om u weer met uw dier te herenigen als hij op een onbewaakt moment per ongeluk de benen heeft genomen.

Wat als mijn dier ergens gevonden wordt?
Het chipnummer kan worden uitgelezen door iedereen met een daarvoor bestemd apparaat. Denk daarbij aan een dierenarts en dierenambulance. Het nummer wordt ingevoerd in een zoekmachine op Internet en de gegevens van de eigenaar komen in beeld.

Hoe weet ik of mijn dier goed geregistreerd staat?
Dit kunt u zelf op Internet checken. Het chipnummer vindt u in het paspoort. Ga daarvoor naar www.chipnummer.nl of naar www.petmaxx.com. Als wij een dier chippen zorgen we ook voor de registratie, maar het kan zijn dat u inmiddels een ander adres of telefoonnummer heeft. Zorg ervoor dat uw gegevens kloppen en openbaar staan. De Wet op de Privacy bepaalt dat u zelf moet kiezen welke informatie openbaar mag staan, de databank slaat uw gegevens alleen op. Hebt u een dier bij een fokker gekocht, ga er dan niet van uit dat hij het chipnummer op uw naam heeft geregistreerd. Dat moet u meestal zelf nog doen.

Hulp nodig?
Wij helpen u gratis met het nakijken van de registratie. Is het chipnummer niet geregistreerd dan kunnen wij dit alsnog voor u doen.

Registreren van een al gechipt dier kost normaal €12,50. In juni chipmaand krijgt u hierop 50% korting.

Bericht delen / printen / opslaan