Een klant van onze dierenkliniek heeft een vrij uitzonderlijk beroep en daarnaast ook nog eens huisdieren die het erg getroffen hebben bij haar thuis. Tijd dus om eens aan te bellen en haar aan het woord te laten.
Op bezoek bij & in gesprek met…
Fieke Sterken, werkzaam bij de Bereden Politie Oost-Brabant.
De aanloop naar deze baan
Toen ik klein was ging ik vaak naar opa en oma die een boerderij hadden met veel dieren. De broer van oma woonde ook in een boerderij en hield paarden, onder andere een Belgische knol waar ik dan op mocht zitten. Met een oom ging ik op 8-jarige leeftijd naar een open dag van de politie in Beek en Donk, waarschijnlijk is toen de interesse voor dat beroep ontstaan. Vroeger heb ik wel paard gereden en aan recreatieve wedstrijden deelgenomen.
Opleiding en carrièreverloop
Om daadwerkelijk bij de Bereden Politie te kunnen komen, ben ik vanuit mijn MBO-opleiding Sociale Dienstverlening bij de politie in Helmond stage gaan lopen. Maar om echt als ‘politie te paard’ aan de slag te mogen, moet eerst de reguliere politieopleiding gevolgd worden. Hieraan ben ik in 2001 in Den Haag begonnen en was daar in 2003 mee klaar. In deze stad ben ik bij de politie blijven werken tot 2006, vervolgens verhuisd naar Noord-Brabant en als politieagent in Cranendonck gewerkt tot 2008. Daarna kon ik bij de recherche in Valkenswaard aan de slag tot 2010 en ging daaropvolgend tot 2011 werken bij de politie in Geldrop, Mierlo en Nuenen.
De ruiter: toelatingseisen en scholing
Om bij de Bereden Politie te mogen komen, moet je eerst vier jaar als normaal (hoofd)agent bij de politie werken. Als er een vacature is moet je eerst een rijtest afleggen en een speciale opleiding volgen. Deze wordt in verschillende plaatsen gegeven; zelf ben ik de lessen in Nunspeet gaan volgen. De opleiding voor ruiter duurt tussen de drie en negen maanden; ik ben hier in vier maanden voor geslaagd. Hiermee kon ik uiteindelijk terecht bij de Bereden Politie in Eindhoven. Inmiddels werk ik daar alweer twee jaar. Iedere ruiter is ook ME’er en heeft die opleiding in Ossendrecht gedaan.
‘Mijn’ paard
Het paard waar ik mee werk heet Cis, een bruine ruin van elf jaar oud (zie foto). Hij is niet van mijzelf maar eigendom van de politie. Er zijn in totaal 160 politiepaarden in heel Nederland. De brigade van de Bereden Politie waar ik werk, bestaat uit negen personen en heeft als thuisbasis de Eindhovense Manege aan de Roostenlaan. Als ik zelf geen dienst heb, rijdt er een collega op Cis. Zelf zorg ik tijdens mijn diensten, samen met de stalhulpen, ook voor de paarden van de politieruiters die op dat moment vrij zijn. Een politiepaard heeft geen speciaal voer nodig, heeft voldoende aan het standaard paardenvoer van brokken en hooi.
Het paard: toelatingseisen en eigenschappen
In de regel worden merries en ruinen ingezet voor het politiewerk; hengsten zijn hiervoor meestal minder geschikt. Het KWPN-paard (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) wordt het meeste gebruikt. Qua karakter moet het paard wel betrouwbaar en dapper zijn. Als een paard geschikt lijkt, krijgt het eerst een opleiding in Nunspeet. Waar het paard uiteindelijk terecht komt, hangt af van welke locatie er behoefte heeft aan een nieuwe viervoeter.
Werkrooster en trainingen
In totaal werk ik per week, verdeeld over vijf dagen, 38 uur. Alle uren buiten het daadwerkelijk ingezet worden als dienstdoende agent, besteed ik aan het verzorgen en trainen van de paarden. De trainingen zijn heel afwisselend: we doen aan dressuur, springen, cross en ME-trainingen. Voor de bijscholing in ME-oefeningen zijn er speciale trainingsdagen in Ossendrecht. Momenteel zijn we druk aan het oefenen voor de NSS-Top (Nuclear Security Summit) die in 2014 in Den Haag wordt gehouden.
Reguliere en speciale werkzaamheden
De inzet van de Bereden Politie wordt georganiseerd middels een landelijke planning. Naast de normale patrouilles wordt de Bereden Politie ieder weekend ‘s nachts ingezet op het Stratumseind in Eindhoven. Ook bij onder andere (risicovolle) voetbalwedstrijden, festivals (Pinkpop in Landgraaf, WISH Outdoor in Beek, enz.), het Oktoberfest in Sittard zijn wij present. Voor mijzelf is een van de meest bijzondere taken het deelnemen aan de ‘Clique’. Dit is het ere-escorte van de Bereden Politie tijdens het ceremoniële deel van Prinsjesdag in Den Haag en bestaat uit ongeveer twaalf personen (zie foto). Voor dit optreden zijn we vier dagen in Den Haag, onder andere om de route te oefenen. Speciaal hiervoor heb ik trompet leren spelen. Bij dit soort bijzondere gebeurtenissen gaat er altijd een gespecialiseerde dierenarts mee. Omdat paarden vlucht-, gewoonte- en groepsdieren zijn, worden er bij een ME-inzet altijd minimaal zes paarden ingezet. Voor de paarden zelf is het dan ook prettiger werken. Tijdens niet alledaagse werkzaamheden is er altijd een operationele chef aanwezig in het team. Risicovoetbalwedstrijden waarbij verschillende malen collega’s ontzet moesten worden, zijn toch wel buitengewone gebeurtenissen die het werk extra leuk maken en veel voldoening geven. Natuurlijk blijft het een vak dat wel eens gevaarlijk kan zijn.
Pensioen
Wanneer een paard met pensioen gaat is niet aan leeftijd gebonden, meer aan de conditie. De meeste paarden gaan tussen 15- en 20-jarige leeftijd met pensioen. Dan wordt er een goede plek voor ze gezocht. Als mijn paard met werken moet stoppen, wordt er in Nunspeet een nieuw paard opgeleid. Daar wordt het grootste gedeelte van de scholing gedaan, op de nieuwe thuisbasis zorgt de betreffende eenheid dan voor het afwerken van de opleiding. Zelf hoef ik pas op de normale pensioenleeftijd te stoppen met werken bij de Bereden Politie.
Huisdieren
Behalve op paarden ben ik ook gek op konijnen. Ik heb er drie: twee zusjes van 1,5 jaar die vernoemd zijn naar mijn opa en oma: Grard en Anna. Dan heb ik ook nog een ram (mannetjeskonijn) van een half jaar oud, genaamd Kay. Deze kwam (door omstandigheden) al bij mij in huis toen hij drie weken oud was. Normaal gesproken mogen ze pas met acht weken bij de moeder weg, maar
Kay heeft het toch gehaald en doet het uitstekend! Een hond of kat als huisdier is ook leuk als gezelschap, maar in verband met mijn werk zijn konijnen dan toch wel iets gemakkelijker te houden.
Gelukkig gaat het goed met mijn huisdieren, maar als er toch eens iets met ze is, ben ik blij dat ik bij Dierenkliniek Lieshout terecht kan: niets is ze daar te veel!
‘Petje af!’
En Fieke heeft het inderdaad geweldig geregeld voor haar konijnen: ieder heeft een eigen groot binnenhok met alles wat een konijn zich maar kan wensen en een eigen ruime overdekte buitenren.
Deze binnenhokken en buitenrennen grenzen alle drie aan elkaar, dus hebben de dieren zo ook gezelschap aan elkaar. Door middel van een ‘kattenluik’ en een ingenieus bedachte buizenconstructie
kunnen de konijnen zelf bepalen of ze binnen of buiten willen zijn. De indeling en constructie heeft Fieke zelf bedacht en samen met een behulpzame buurman gebouwd. Het resultaat mag absoluut gezien worden!
Fieke, bedankt voor het leuke en informatieve gesprek!