Actie van de maand Oktober: gratis basis-urineonderzoek

Urineonderzoek (strip/soortelijk gewicht/sediment) twv €15,35 gratis voor elke patiënt (hond-kat) van Dierenkliniek Lieshout. Lees verder over het hoe en waarom van blaasonderzoek.

Blaasproblemen bij hond en kat
Blaasontsteking bij de hond komt regelmatig voor, iets vaker bij teven dan bij reuen.

Mogelijke oorzaken:

 • Meestal dringen bacteriën van buitenaf de urinewegen binnen, van waaruit ze de blaas en soms zelfs de nieren kunnen infecteren. Reuen hebben een langere urinebuis en plassen over het algemeen vaker, waardoor bacteriën minder makkelijk de blaas bereiken.
 • Een andere manier waarop bacteriën de blaas kunnen bereiken is via de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en als er bacteriën als gevolg van een ernstige tandvleesontsteking of een wond aan het lichaam in de bloedbaan komen kan dit een urinewegontsteking veroorzaken.
 • De urine-pH (de zuurgraad van de urine) wordt bij honden beïnvloed door de voeding. Een voeding die de urine basisch (het tegenovergestelde van zuur) maakt, zorgt ervoor dat infecties zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen.
 • Een andere factor is de frequentie waarmee de hond urineert. De bacteriën worden niet op tijd weggespoeld als de hond niet vaak genoeg urineert. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de hond te lang niet wordt uitgelaten of last heeft van artrose en dus moeite heeft met bewegen.
 • De aanwezigheid van tumoren of gruis/steentjes die  in de urine worden aangetroffen vergroot de kans op infecties. Steentjes kunnen vooral bij reuen vastlopen in de urinebuis en de afvoer blokkeren. Er moet dan snel worden ingegrepen.

Waar moet je op letten?

 • Vaker (in huis) plassen, soms kleine beetjes plassen.
 • Andere plashouding, bijvoorbeeld als een reu door de knieën gaat i.p.v. de poot optilt.
 • Afwijkende urine, bijvoorbeeld rood/bruin/troebel.
 • Als de nieren zijn aangetast kan de hond ook meer gaan drinken en met een kromme rug plassen. De hond kan zich dan ook ziek voelen en rustiger zijn dan normaal.
 • Soms zorgen de afvalstoffen van de blaas bacteriën voor huidontstekingen.

Diagnose
De eerste stap is urine testen met een strip om het op de aanwezigheid van een aantal stoffen te controleren. Denk hierbij aan glucose, eiwitten, witte/rode bloedcellen enz. Ook wordt het soortelijk gewicht gemeten. Dit zegt iets over de hoeveelheid vaste stof die in de urine is opgelost. Als laatste wordt de urine gecentrifugeerd, zodat de vaste stoffen versneld naar de bodem zinken. Dit sediment (bezinksel) wordt onder de microscoop bekeken, zodat ook eventuele kristallen in de diagnose en het behandelplan kunnen worden mee genomen. Soms kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals bacteriologisch onderzoek en/of een echo van de blaas.

Behandeling
De behandeling richt zich op het volgende:

 • Bestrijden van alle ziekmakende bacteriën uit de blaas en nieren middels een antibioticakuur.
 • Voorkomen dat nieuwe bacteriën de nieren via de bloedbaan kunnen binnenkomen (gebitsverzorging, wondgenezing).
 • Zorgen voor een geschikte pH-waarde in de urine door aanpassingen in de voeding.
 • Zorgen dat de dagelijkse routine van de hond regelmatig plassen toelaat.
 • Verwijderen van blokkades zoals stenen en tumoren.

Een wat langere antibioticakuur is vaak noodzakelijk. Een veel voorkomende reden voor het mislukken van een behandeling is dat de eigenaar de antibioticakuur niet volledig afmaakt.

Blaasontsteking bij de kat komt regelmatig voor. Ze staan bekend als aandoeningen van de lagere urinewegen bij katten of FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease). De symptomen die bij katten gezien worden zijn meestal hetzelfde, ongeacht de oorzaak. Een bacteriële infectie speelt slechts zelden een rol bij FLUTD. Heel vaak is stress een belangrijke factor, zowel in oorzaak als gevolg. Andere veel voorkomende oorzaken zijn onder andere kristalvorming in de urine of blaasstenen.In veel gevallen van FLUTD is het niet mogelijk om een oorzaak te vinden. We spreken dan van een idiopathische cystitis.

Waar moet je op letten?

 • Moeite met en pijn bij het plassen, soms hard miauwen op de bak
 • Vaker plassen, steeds kleine beetjes.
 • Bloed in de urine.
 • Buiten de kattenbak plassen.

Als de kat probeert de plassen, maar er komt (bijna) niets moet u zo snel mogelijk komen. Gruis of steentjes kunnen de urinebuis verstoppen, dit is een spoedgeval.

Diagnose
Net als bij de hond is onderzoek van een urinemonster nodig met een strip voor de aanwezige cellen, de refractometer meet het soortelijk gewicht en met de microscoop wordt het sediment beoordeeld. De diagnose van een bacteriële infectie wordt gesteld door het aantonen van de aanwezigheid van bacteriën in de urine. Een bacteriële infectie kan echter het gevolg zijn van een ander probleem, zoals blaasstenen of kristallen, en hoeft dus niet op zich zelf te staan. Als de blaasproblemen steeds terugkeren is verder onderzoek nodig zoals  het afnemen van bloed, blaasonderzoek aan de hand van een echografie of röntgenfoto’s. 

Behandeling
De behandeling richt zich op het volgende:

 • Behandeling met pijnstiller/ontstekingsremmer.
 • Thuis stappenplan toepassen om stress waar nodig weg te nemen.
 • Drink- en plasgedrag positief beïnvloeden, zodat de blaas goed schoon spoelt.
 • Aangepaste voeding in geval van kristalvorming.
 • Blaasstenen operatief verwijderen

Actie van de maand Oktober

Urineonderzoek (strip/soortelijk gewicht/sediment) twv €15,35 gratis voor elke patiënt (hond-kat) van Dierenkliniek Lieshout.

Urine opvangen bij de hond
De urine van uw hond opvangen kan door met een bakje achter uw hond aan te lopen tijdens het wandelen. Mocht uw hond juist plasjes in huis doen, dan kunt u met behulp van bijvoorbeeld een pipet proberen de urine van de vloer op te zuigen. Wij hebben ook opvangsystemen waarbij de urine rechtstreeks in een schoon buisje loopt. Vraag er naar aan de balie.

Urine opvangen bij de kat
Reinig de kattenbak grondig en spoel goed na met schoon water. Daarna afdrogen. In de kattenbak kunt u plastic snippers (verknipt tasje of vuilniszak), bolletjes aluminiumfolie of speciale plastic kattenbakkorrels doen. Dit zorgt ervoor dat de kat nog wel aan zijn natuurlijke graafbehoefte kan voldoen, terwijl de urine niet door de korrels wordt opgenomen. Als u meer katten heeft kunt u degene waar u zorgen om heeft het beste tijdelijk apart zetten, zodat de juiste urine opgevangen wordt.

Als u op de uitslag wilt wachten, graag van tevoren een tijd afspreken waarop de urine gebracht wordt. Breng urine zo snel mogelijk na opvangen, bewaren kan in de koelkast maar liefst niet langer dan 4 uur.

Bericht delen / printen / opslaan

Share on facebook
Share on print
Share on email