We hebben een warme zomer. Met deze hoge temperaturen moeten we extra rekening houden met onze huisdieren. Lees deze informatiebrief voor handige weetjes en tips.
Hoe weet je dat je dier het te warm heeft?
Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt warm aan en ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Vogels zitten vaak met de veren gespreid en de snavel open. Koelen doe je met lauw water. Begin met de oren, kop, hals en poten. Geen koud water, want dit zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor de warmte slechter afgevoerd kan worden. Leg het dier in de schaduw en laat een beetje lauw water drinken. ook weer niet ijskoud en zeker niet teveel.
Hond
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Koelte-matjes en koelte-halsbanden zijn fijn voor korte autoritjes en/of voor warmtegevoelige rassen (kortsnuitige honden zoals buldoggen). Houd je hond van zwemmen, dan is dit een prettige manier om af te koelen. Let wel op of de kwaliteit van het (buiten-)water goed is, een zwembadje in de tuin is ook een prima alternatief. Honden met een dunne vacht kunnen verbranden, houd ze uit de zon en smeer de dunbehaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème*.
Laat je hond niet achter in een auto, warme tent of caravan, ook niet eventjes.
Konijn
Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Je kunt zelf koelelementen maken door met water gevulde plastic flessen of zelfs stoeptegels in de vriezen. Wikkel ze in een theedoek, zodat het konijn er niet rechtstreeks mee in aanraking kan komen, en leg ze in de schaduw in het hok. Zorg dat het hok schoon is en controleer regelmatig of het konijn zijn vacht schoon houdt. Met warm weer kunnen vliegen eitjes in de vacht leggen en myiasis veroorzaken.
Kat
Katten zoeken vaak zelf wel een fijn koel plekje om te zitten. Zorg dus voor voldoende schaduwplekken in je tuin of laat je kat lekker binnen blijven. Stel tochtjes met de auto (als dat kan) liever uit tot het wat koeler is. Ververs het drinkwater regelmatig en geef het liefst droge brokjes. Vlees dat blijft staan trekt snel vliegen aan, die er eitjes in leggen. Ook katten kunnen verbranden, op sommige plekken is de vacht dunner. Zonnebrandcrème* kan dan helpen.
Cavia
Ook cavia’s kunnen verkoeling zoeken bij een koelelement (zie ook konijnen eerder vandaag). Zit je cavia in een hok met een plastic bodembak, dan kun je er diepvries elementen onder leggen. Ververs het drinkwater 2x per dag en haal restjes groenvoer weg voor ze bederven.
Vogels
Warmte stijgt omhoog, dus een hangende kooi kan misschien beter op de grond staan. Natuurlijk alleen als de vogels dan niet belaagd kunnen worden door honden, katten of kleine kinderen. In een buiten volière kan schaduw gemaakt worden met een parasol of nat gemaakt wit laken. Houd je vogel van badderen, verschoon het water dan regelmatig.
*Gebruik ongeparfumeerde Zonnebrandcrème, bijvoorbeeld die voor baby’s en jonge kinderen.