Hoeveel water mag een hond drinken?

De hoeveelheid water die een hond mag drinken is afhankelijk van een aantal factoren.

1. Voeding. Blikvoer en vers vlees bevatten van zichzelf al veel meer water dan droge brokken.
Een hond die alleen brokken eet moet dus meer water drinken.
2. Temperatuur. Als het buiten warm is verliest de hond meer vocht met hijgen. Dit moet ook weer worden aangevuld, dus meer drinken. In de winter heeft lekker liggen voor een warme kachel hetzelfde effect.
3. Activiteit. Is een hond heel actief dan kost dit niet alleen energie, maar ook vocht. Zelfs van mentale activiteiten, denk aan hersenwerk, kan een hond heel dorstig worden.

Als richtlijn kun je aanhouden 50-75 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur en tot maximaal 100 ml is nog niet afwijkend.

Valt het op dat je hond meer drinkt dan je gewend bent, zonder eerder genoemde duidelijke redenen, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Veel drinken en veel plassen kan veroorzaakt worden door onder andere nierproblemen, suikerziekte of een ontsteking in het lichaam (baarmoederontsteking een paar weken na de loopsheid, blaasontsteking zijn een paar veel voorkomende voorbeelden).

Maak de bak elke dag schoon met heet water en elke week met zeep of in de afwasmachine. Voel je een slijmerige laag in de bak dan is dat waarschijnlijk biofilm. Dit komt van bacteriƫn uit de bek, die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. Maak dan de bak een keer extra schoon.

Zorg dat er altijd vers drinkwater voor je hond staat!

Bericht delen / printen / opslaan