Veelgestelde vragen

Ons advies is om je reu alleen te laten castreren als daar een goede reden voor is. Dit kan medisch zijn of in verband met het gedrag. We gaan op beide aspecten wat dieper in.

Medische redenen om een reu te laten castreren.
* Voorhuidontsteking. De meeste intacte reuen hebben regelmatig last van groene druppels uit de penis. Dit is op zich geen ramp, het kan worden behandeld met een cleaner maar komt altijd weer terug. De meeste eigenaren vinden dit gedrup niet prettig. Castratie is de enige afdoende oplossing.
* Prostaatproblemen. Komt voor bij wat oudere intacte reuen. De prostaat wordt onder invloed van hormonen groter en drukt tegen de plasbuis of endeldarm aan. Vaak zien we klachten als urinewegproblemen, uitvloei uit de penis, bloed plassen, niet kunnen plassen of maagdarmproblemen zoals persen of obstipatie. Soms is de ontlasting afgeplat door druk van de prostaat tegen de endeldarm. Wanneer de prostaat pijnlijk is kan de hond stijf gaan lopen, of wil hij helemaal niet meer lopen.

Gedragsmatige redenen op een reu te laten castreren.
*Als er loopse teven in de buurt zijn, kan een intacte reu daar helemaal door van slag raken. Denk daarbij aan niet willen eten, jankend voor het raam zitten en wegloopgedrag. Castratie neem deze neigingen weg. Ook markeergedrag zal door castratie afnemen.
* Uit onderzoek is gebleken dat castratie een negatieve invloed kan hebben op het sociale gedrag van een reu. Kies dus NIET voor castratie om bijvoorbeeld uitvalgedrag of agressie richting andere honden of mensen tegen te gaan. Beter vraag je een gedragstherapeut om advies.

Twijfel je of castratie voor jouw hond een goede optie is, probeer dan altijd eerst de chemische castratie. Dit is een implantaat dat zonder verdoving onder de huid aangebracht wordt. Het werkt minimaal 6 maanden.

Veranderingen na castratie.

Er treden na de castratie verschillende veranderingen op in het lichaam van een hond. Het zorgt niet voor een verandering in de persoonlijkheid van je hond, maar zal meer het door geslachtshormonen veroorzaakte gedrag veranderen. Veel eigenaren melden ook dat hun hond na castratie rustiger is en sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na de operatie veranderd is.

Naast de bovengenoemde hormonale veranderingen kunnen er ook veranderingen in de stofwisseling optreden. Een tragere stofwisseling betekent dat uw hond castratie gemakkelijk toeneemt in gewicht, terwijl ze in het begin juist meer honger lijken te hebben. Het is belangrijk om het gewicht regelmatig te laten controleren om overgewicht te voorkomen. Eventueel kan er overgeschakeld worden naar een voer dat speciaal ontwikkeld is om op een gezond gewicht te blijven, zonder hongergevoel.

Ons advies is om je hond te laten steriliseren tussen de eerste en tweede loopsheid, omdat je dan de meeste lichamelijke voordelen van sterilisatie hebt. Er zijn aanzienlijke voordelen verbonden aan het steriliseren van teven.

  • Geen kans op ongewenste dracht. Geen loopsheid. Geen schijnzwangerschap.
  • Gezondheidsvoordelen: door het verwijderen van de eierstokken en daarmee de daar geproduceerde hormonen wordt de kans op baarmoederontsteking, baarmoederkanker en melkliertumoren tot bijna nul gereduceerd.

Waarom niet voor de eerste loopsheid?
Het is waar dat de kans op mammatumoren hierdoor tot nul zou worden terug gebracht, maar het is onmogelijk om te voorspellen wanneer de eerste loopsheid gaat plaatsvinden. Alles tussen de 6 en 18 maanden is normaal. Wanneer een teef voor de eerste keer loops wordt is ze hormonaal volwassen, ruim ervoor steriliseren brengt het risico op incontinentie op latere leeftijd met zich mee.

Veranderingen na de sterilisatie.
Er treden na de sterilisatie verschillende veranderingen op in het lichaam van een hond. Het zorgt niet voor een verandering in de persoonlijkheid van je hond, maar zal meer het door geslachtshormonen veroorzaakte gedrag veranderen. Veel eigenaren melden ook dat hun hond na de sterilisatie rustiger is en sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na sterilisatie veranderd is.

Naast de bovengenoemde hormonale veranderingen kunnen er ook veranderingen in de stofwisseling optreden. Een tragere stofwisseling betekent dat uw hond na de sterilisatie gemakkelijk aankomt, terwijl ze in het begin juist meer honger lijken te hebben. Het is belangrijk om het gewicht regelmatig te laten controleren om overgewicht te voorkomen. Eventueel kan er overgeschakeld worden naar een voer dat speciaal ontwikkeld is om op een gezond gewicht te blijven, zonder hongergevoel.