Teken en de Ziekte van Lyme

Het tekenseizoen loopt eigenlijk van maart tot en met november, maar tegenwoordig vinden we ook in de wintermaanden teken. Wees beducht voor de teek! De teek houdt zich op in lage begroeiing en dan het liefst in lage begroeiing die zich onder bomen bevindt. De teek heeft namelijk een hekel aan fel zonlicht. Op een open sportveld zit een teek niet. 

Vaststellen van de ziekte

Tekenbestrijding is van groot belang voor de gezondheid van uw hond maar ook van uzelf. De teek kan namelijk de Ziekte van Lyme overbrengen. In onze dierenkliniek stellen we jaarlijks enkele keren de Ziekte van Lyme bij de hond vast. De diagnose gaat middels bloedonderzoek. Ook bij de mens kan een tekenbeet de Ziekte van Lyme veroorzaken. Deze ziekte kan een chronisch, slepend verloop hebben. Wilt u meer weten over de Ziekte van Lyme bij de mens, kijk dan op www.lymevereniging.nl. 

Preventie voor mensen

Gaat u wandelen, joggen of fietsen in natuur- of recreatiegebieden, beschermt u zich dan met een lange broek en met bovenkleding met lange mouwen. Er is tegenwoordig kleding in de handel die geïmpregneerd is met een middel tegen teken. Deze kleding wordt gebruikt in tuincentra en in de bosbouw. Militairen behandelen hun kleding vaak met een bestrijdingsmiddel, werkzaam tegen teken. Maar ook als u na een wandeling lekker met uw hond op de bank zit, kan een teek, die in eerste instantie op uw hond zat, op uw lichaam terechtkomen. 

Preventie voor honden en katten

Voor de bescherming van uw hond hebben wij in onze kliniek diverse producten, zoals de Bravecto pil, de Scalibor-halsband, de Seresto-halsband, Advantix spot-on en Pulvex spot-on. 
Ook bij katten komen teken voor. Om uw kat tegen teken te beschermen zijn er ook meerdere producten beschikbaarzoals Bravecto plus spot-on en stronghold plus.