Niesziekte bij de kat, onze ervaring in de dierenkliniek
Ernstige ontstekingen op de tong, ontstoken tandvlees rond de tanden en kiezen, ziek door een gevaarlijke longontsteking. Wilt u dit bij uw kat??
Bovenstaande symptomen zien wij regelmatig in onze dierenkliniek. En niesziekte speelt bijna altijd een belangrijke rol hierin. Daarom is ons dringend advies: laat uw kat jaarlijks door ons vaccineren tegen niesziekte met Nobivac tricat of ducat.
Bij jonge door niesziekte geïnfecteerde kittens van niet gevaccineerde moederpoezen zien we andere symptomen: pusachtige neusuitvloeiing, ontstoken ogen met pus, die daardoor soms zelfs dichtgeplakt zijn en ogen met wondjes erop. Zo’n kitten voelt zich dan vaak zo ziek, dat ze stopt met eten en drinken en erg verzwakt. Vaak kunnen we deze kittens er nog wel bovenop krijgen met antibiotica injecties en oogzalven maar sommige redden het niet. Als een kat als kitten zo’n infectie heeft doorgemaakt, blijft hij (of zij) zijn (of haar) leven lang last hebben van slepende, chronische niesziekte.
Enten dus!!!
Voor kattenpensions / asiels met niesziekte problemen hebben we een protocol gemaakt om deze ziekte te bestrijden.
De verwekkers van niesziekte
De verwekker van niesziekte bij de kat is het Feline Herpes virus (FHV) en/of het Feline Calicivirus al dan niet in combinatie met de bacterie Bordetella Bronchiseptica.
Feline Herpesvirus (FHV)
Geeft vaak ernstige ziekteverschijnselen, dit kan enkele weken duren. Sommige katten blijven hierna tekenen van infectie houden, bijvoorbeeld chronische ontsteking van het neusslijmvlies. Deze katten niezen veel en hebben dan meestal neusuitvloeiing. Bij aangetast weefsel kan een bacterie makkelijker een infectie veroorzaken, waardoor de ogen, sinussen en diepere luchtwegen bacterieel geïnfecteerd kunnen raken. Antibiotica helpt hiertegen tijdelijk, maar kan het onderliggende virus niet aanpakken. Het herpesvirus blijft in het lichaam van de kat en kan weer (soms zeer geringe) klachten geven bij een weerstands-vermindering. Je kunt het vergelijken met een koortslip bij de mens (ook een herpesvirus).
Feline Calicivirus
Geeft vaak een milder verloop van niesziekte, met minder neusuitvloeiing. Soms komen beschadigingen op de tong, gehemelte of neus voor. Bij jonge kittens geeft het calicivirus soms kreupelheid en koorts. De virussen worden uitgescheiden via de tranen, speeksel en neusuitvloeiing van zieke katten. Ook na herstel kan een dier nog maanden (soms levenslang) het Calicivirus bij zich dragen en andere katten besmetten. Let wel: 10-40% van alle katten is drager van dit virus.
De meeste katten die niesziekte overleven worden ‘dragers’. Deze vertonen geen tekenen van ziekte, maar verspreiden het virus via speeksel, traanvocht, en neusuitvloeiing. Dit gebeurt niet continu, maar af en toe. Door stress kunnen dragers het virus weer gaan uitscheiden.
Behalve door direct contact, kunnen de virussen ook overgedragen worden via de omgeving, handen en kleding. Het Calicivirus kan wel 10 dagen buiten de kat overleven. Katten die nooit in contact komen met andere katten, kunnen op die manier toch niesziekte krijgen. We raden daarom aan om alle katten te enten, ook de katten die nooit buiten komen.
Wilt u uw kat in laten enten? Bel ons gerust voor een afspraak!