Introductie van katten

Als katten elkaar niet kennen is het niet verstandig ze direct bij elkaar te plaatsen. Dit kan namelijk tot agressie en intolerantie leiden. Het is beter om de katten rustig aan elkaar te laten wennen. Hieronder vindt u een stappenplan dat u kunt volgen om de katten te introduceren. De duur van deze introductie is afhankelijk van de achtergrond en de karakters van de katten.

Stap 1: De introductie voorbereiden

Richt een aparte kamer voor de nieuwkomer in, met een kattenbak, water, voer, slaapplek, schuilplek en krabpaal. Installeer zowel in de kamer als het andere deel van het huis een feromoonverdamper. Speciaal voor dit doel is Feliway® Friends ontwikkeld. Een dergelijke verdamper verspreidt kunstmatige feromonen. Dat zijn stoffen die katten zelf ook afscheiden en zorgen voor een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de omgeving. Houd de nieuwkomer voorlopig apart en geef hem eerst de gelegenheid volledig vertrouwd te raken met de nieuwe omgeving. Als de kat op zijn gemak rondloopt en ook languit durft te liggen, kunt u door naar de volgende stap. Geef de katten F-lysine over het voer. Dit is een smakelijk poeder op basis van vismeel verrijkt met het aminozuur L-lysine. F-LYSINE ondersteunt het afweersysteem, vooral daar waar veel katten dicht samenleven of bij kortstondige stress.

Stap 2: Geuren introduceren

Verzamel met aparte doekjes de geur van de nieuwe en al aanwezige kat(ten) door ze ieder met een doekje te aaien, beginnend bij de wang, via de flank en eindigend bij de staartbasis. Bewaar ieder doekje apart in een plastic zakje met de naam van de kat erop. Als u de nieuwkomer gaat begroeten of eten gaat geven, wikkel dan het doekje van de andere kat om uw hand en bied de nieuwkomer kort uw hand aan om aan te ruiken. Als dit een angstige of agressieve reactie bij de nieuwkomer uitlokt, stop dan met het aanbieden van de geur. Angst herkent u aan platte oren en grote pupillen, agressie herkent u aan wegdraaiende oren, grommen of blazen. Bied bij meerdere katten in huis iedere geur apart aan de nieuwkomer aan en bied de al aanwezige kat(ten) op dezelfde wijze de geur van de nieuwkomer aan. Herhaal dit een aantal keer totdat de katten tegen uw hand met het doekje gaan wrijven of de geur negeren (geen angst of agressieve vertonen of gewoon weglopen). Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 3: Geuren uitwisselen

Meng de geuren door de doekjes bij elkaar in een zak te doen en gebruik de doekjes met de gecombineerde geur op dezelfde manier als hierboven beschreven. Herhaal dit een aantal keer totdat de katten tegen uw hand met het doekje gaan wrijven of de geur negeren (geen angst of agressieve vertonen of gewoon weglopen). Aai de katten nu om en om zonder doekje en herhaal dit totdat alle katten tegen uw hand wrijven of de geur negeren (geen angst of agressieve vertonen of gewoon weglopen). Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 4: Verkenning starten en positieve associaties vormen

Bied de nieuwe kat nu regelmatig de mogelijkheid om de rest van het huis te onderzoeken, terwijl de andere kat(ten) opgesloten wordt (worden) in de ruimte van de nieuwkomer. Gebruik bij het wisselen van kamers een derde ruimte als tussensluis zodat voorkomen wordt dat de katten elkaar tegenkomen. Leg een positieve associatie tussen de katten door regelmatig iets heel lekkers aan beide zijden van de dichte deur aan te bieden. Begin op een afstand waarop alle katten rustig eten en geen agressie of angst vertonen. Bied het lekkers vervolgens per sessie iets dichter bij de deur aan. Als de katten niet eten of angst of agressie vertonen, moet het lekkers (weer) wat verder van de deur worden aangeboden, op een afstand waarbij de katten wel ontspannen zijn en hun eten aannemen. Ga door naar de volgende stap als het lekkers dicht bij de deur gegeven kan worden en de nieuwe kat vertrouwd is met de rest van het huis.

Stap 5: Onder toezicht bij elkaar laten

Geef de katten nu tijdens de eetsessies zicht op elkaar, maar voorkom dat ze elkaar kunnen aanvallen. Dit kan door een glazen deur of een hordeur te gebruiken. Als beide niet mogelijk zijn dan kan de deur op een kier gezet worden. Begin in eerste instantie weer op ruime afstand van de (hor)deur en maak na het eten het zicht direct onmogelijk. Bied het lekkers vervolgens per sessie dichter bij de glazen deur of hordeur aan. Belangrijk is dat de katten rustig eten en geen agressie of angst vertonen. Ga hiermee door totdat de beloning dicht bij de (hor)deur of deurkier gegeven kan worden. Laat de katten nu onder toezicht bij elkaar en bouw de periode samen geleidelijk op.

Stap 6: Sociale stress minimaliseren

Zorg voor een inrichting die het de katten mogelijk maakt elkaar uit de weg te gaan. Dit kan door voldoende water- en voerstations, slaapplekken en kattenbakken op verschillende plekken in huis aan te bieden en te zorgen voor meerdere hoge plekken en schuilplaatsen op verschillende locaties. De katten kunnen elkaar dan altijd vermijden als ze willen.