Interessante artikelen over de gezondheid en verzorging van uw kat
Klik op de ‘lees meer’ knop van een artikel naar keuze om het volledige artikel in te zien.
Introductie van katten
Als katten elkaar niet kennen is het niet verstandig ze direct bij elkaar te plaatsen. Dit kan namelijk tot agressie en intolerantie leiden. Het is beter om de katten rustig aan elkaar te laten wennen. Hieronder vindt u een stappenplan dat u kunt volgen om de katten te introduceren. De duur van deze introductie is afhankelijk van de achtergrond en de karakters van de katten.
Niesziekte bij de kat, onze ervaring in de dierenkliniek
Ernstige ontstekingen op de tong, ontstoken tandvlees rond de tanden en kiezen, ziek door een gevaarlijke longontsteking. Wilt u dit bij uw kat??
Bovenstaande symptomen zien wij regelmatig in onze dierenkliniek. En niesziekte speelt bijna altijd een belangrijke rol hierin. Daarom is ons dringend advies: laat uw kat jaarlijks door ons vaccineren tegen niesziekte met Nobivac tricat of ducat.
Mijn kat vertoont afwijkend plasgedrag
Afwijkend plasgedrag bij katten komt veel voor, zoals:
- Sproeien
- Op plaatsen buiten de kattenbak plassen
- Veel aandrang hebben (persen) terwijl er niets of weinig komt
- Bloederige urine
- Overmatig likken aan de schaamstreek.
Kat met artrose
Urine opvangen bij hond of kat
Als een hond en kat ineens vaker of meer plast dan normaal is het verstandig om de urine te laten onderzoeken. Urine opvangen kan het beste rechtstreeks uit de blaas. Urine die van de grond wordt opgezogen is vaak vervuild wat het beoordelen lastiger maakt.
Kiest u ervoor om kat niet te laten vaccineren?
Maar wilt u wel graag de gezondheidstoestand van uw huisdier bewaken? Misschien is een periodieke gezondheidscheck dan iets voor u.
Wanneer u ervoor kiest om niet te vaccineren komt u alleen met uw huisdier bij de dierenarts wanneer hij/zij ziek is of als er klachten zijn. Wij bieden in de maand mei een algemene gezondheidscheck voor katten aan tegen een gereduceerd tarief.
Hoe kan ik mijn kat meer laten drinken?
Katten drinken uit zichzelf niet veel. De oerkat haalde zijn vocht vooral uit het vlees van prooidieren. Om gezond te blijven is het wel belangrijk dat je kat genoeg vocht binnen krijgt. Katten met een nierziekte zijn gevoeliger voor uitdroging, wat hun ziekte kan verergeren. Katten met idiopathische blaasontsteking (dit is een blaasontsteking waarbij de oorzaak niet aantoonbaar is) moet zeker genoeg drinken. Hoe meer je kat drinkt, hoe minder geconcentreerd (dunner) de urine zal zijn. Dit werkt zowel preventief als ondersteunend bij herstel van de aandoening.