Wat is titeren?

Titeren is testen of uw hond nog voldoende beschermd is na een eerdere vaccinatie. Dit doen we door de hoeveelheid beschermende afweerstoffen tegen een ziekteverwekker in het bloed te meten.

Wat is een goed moment om deze titerbepaling te laten uitvoeren?

Een hond wordt gevaccineerd op 6-9-12 weken leeftijd en daarna als hij 1 jaar oud is. Dit noemen we de basisvaccinatie. De hond is dan goed beschermd tegen Hondenziekte (Distemper), Leverziekte (Hepatitis), Parvo en Ziekte van Weil (Leptospirose). Vaccinatie tegen de eerste 3 ziektes geeft, als de basisvaccinatie compleet is, bescherming voor 3 jaar. Het vaccin tegen Leptospirose en/of kennelhoest moet elk jaar herhaald worden en kan niet getiterd worden. Een goed moment voor de titerbepaling is dus op een leeftijd vanaf 4 jaar, maar kan indien gewenst ook al op 1 jaar leeftijd.

Voordelen van titeren

Alleen vaccineren als het nodig is. Het komt voor dat de hoeveelheid antistoffen in het bloed zelfs 3 jaar na vaccinatie tegen DHP hoog genoeg is om vaccineren (of hertesten) met 3 jaar uit te stellen. 

Nadelen van titeren

De test is ongeveer even duur als vaccineren en als de waarde te laag is moet vaccineren daarna alsnog. De test is voor 3 componenten, maar niet voor elke geteste ziekte is een apart vaccin beschikbaar als deze te laag is; dan moet het hele pakket gegeven worden. Sommige honden hebben stress van de bloedafname. Alleen DHP kan getest worden, Ziekte van Weil en Kennelhoest niet.