Mijn hond eet vreemde dingen

Honden, vooral jonge honden, hebben vaak de neiging om vreemde dingen te eten. Onze ervaring is dat dit vaak ontlasting is van de hond zelf of van paarden. Maar soms eten ze ook andere voorwerpen, zoals keien, ijzeren voorwerpen, sokken, handschoenen en poetsdoeken.

Pica

Het verschijnsel van het eten van vreemde voorwerpen wordt ook wel pica genoemd. Naar gelang de leeftijd vordert, zien we dat het verschijnsel meestal minder wordt.

Waarom?

Heel vaak vragen eigenaren: “Waarom doet mijn hond dit en wat kan ik er tegen doen?”. Onze theorie achter dit verschijnsel is dat de darmfunctie van de jonge hond nog niet voldoende is. Het is een theorie en moeilijk te bewijzen.

Een goede darmfunctie bestaat uit:

  • Een goed afgestemde darmbeweging (darmmotiliteit). In de darmwand bevinden zich gladde spieren die zorgen voor darmbewegingen die de darminhoud (voedsel dat aan het verteren is) naar achteren ‘masseert’. Een deel van deze gladde spieren loopt in de lengte richting van de darmen en een deel loopt circulair in de darmwand. Door goed afgestemde samenwerking van deze twee groepen spieren ontstaat een goede darmbeweging.
  • Een evenwichtig en goed ontwikkeld darmleven (darmflora). In de darmen van een gezonde hond (zowel dunne als dikke darmen) leven immers miljoenen micro-organismen, vooral ‘goede’ bacteriën (de darmflora genoemd), die een heel belangrijke rol spelen in het verteringsproces. Deze darmflora is bij een jonge hond nog niet goed ontwikkeld. Een jonge hond met ‘pica’ is dus op zoek naar goede bacteriën, maar ook naar vezels waar de goede bacteriën zich aan hechten.

Redenen om ontlasting en/of andere vreemde voorwerpen te eten:

  • De hierboven genoemde goede bacteriën zitten volop in ontlasting: ontlasting is eigenlijk bijna niets anders dan onverteerde vezels met veel bacteriën. Dit is dus de eerste reden voor het eten van poep; vooral paardenpoep is hier rijk aan. Eigenlijk is dit ook een van de redenen waarom groente en fruit zo gezond zijn voor de mens: het is een bron van goede vezels waar darmbacteriën (de darmflora) zich aan kunnen hechten.
  • De tweede reden voor het eten van ontlasting is de volgende: een jonge hond is in de groei en heeft veel bouwstoffen nodig. Als het verteringsapparaat, de darm, nog gebrekkig werkt, kan er een tekort aan voedingsstoffen (nutriënten) optreden; bijvoorbeeld eiwitten en vitamines. Ook hier zit bijvoorbeeld paardenpoep vol mee, want in de dikke darmen van een paard groeien vele bacteriën die bestaan uit o.a. eiwitten en waarbij vitamines gemaakt worden. Een konijn eet om de zelfde reden zijn eigen zachte poep op (coprofagie).
  • Een derde reden zijn de darmkrampen die bij de hond kunnen optreden als gevolg van het niet goed samenwerken van de in de lengterichting lopende en de circulair lopende gladde spieren in de darmen. En een hond met buikpijn eet gekke dingen. Iedereen kent het verschijnsel van de hond met buikpijn die gras gaat eten met de bedoeling te gaan braken.

Wat kunt u doen tegen het eten van ontlasting??

Bij het eten van ontlasting kunt u trachten stoffen aan uw hond te verstrekken waardoor óf de gezonde darmflora zich sneller ontwikkelt óf die direct het tekort aan de stoffen, waar uw hond naar op zoek is, opheffen.

Voor het sneller laten ontwikkelen van de gezonde darmflora kunt u denken aan dagelijks een klein stukje rauwe pens te voeren. In de pens van een koe (of van een andere herkauwer) bevindt zich immers ook een gigantische microflora. Hierdoor zou je een flora in de jonge hondendarm kunnen aanbrengen. Het geven van elke dag een klein stukje eierkoek of ananas, wat wel eens gezegd wordt, kan misschien voorzien in de behoefte aan stoffen die de jonge hond tekort komt. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele dingen waar een jonge hond naar op zoek kan zijn. Vezels in groenten of fruit (banaan, sinaasappel, appel) en goede bacteriën in een goed pro- en/of pre-bioticum. Onze kliniek kan u aan een goed pro-bioticum helpen.

 

Medicijnen te gebruiken bij het eten van vreemde voorwerpen

Bij het eten van andere voorwerpen (ijzer, stenen, poetsdoeken enz.) kun je medicijnen geven die de darmbeweging reguleren. Buscopan is een medicijn dat de darmkrampen opheft. Emeprid reguleert de samenwerking tussen de in de lengterichting lopende en de circulair lopende gladde darmspieren.

Overleg met onze dierenarts welk middel uw hond kan helpen.