UW HOND EN DE VAKANTIE
 
De zomervakantie nadert weer en dan rijst de vraag; wat doen we met onze trouwe viervoeter? Sommige mogen mee op vakantie, sommige worden tijdelijk ondergebracht bij kennissen of familie en sommige honden verheugen zich op de jaarlijkse trip naar het huisdierenpension. Hieronder enkele aandachtspunten waar u wellicht aan dient te denken.
 
Hond gaat naar een pension.
Mag uw hond op vakantie naar het huisdierenpension, denk er dan aan op tijd te boeken. Goede huisdierenpensions zijn vaak nog sneller volgeboekt dan de vakantiebestemming van het baasje. Het is verstandig, en bij de meeste pensions verplicht, om van tevoren de volgende behandelingen te laten uit voeren.
 – De basisvaccinatie en een extra kennelhoest enting.
 – Behandeling tegen vlooien en wormen.
 Vraag van tevoren aan uw pension wat ze willen. Sommige pensions hebben liever niet dat de hond te kort voor verblijf wordt gevaccineerd, ivm de kans op een reactie op de vaccinatie.

Hond mee naar het buitenland.
Neemt u uw hond mee op vakantie? Daar kunt u veel plezier aan beleven. Er zijn echter enkele dingen, die u zich van tevoren goed moet realiseren.
Bij uw dierenarts dient u enkele belangrijke dingen vooraf te regelen:

  • Honden, katten en fretten, die naar een EU-land gaan, dienen in het bezit te zijn van een Europees dierenpaspoort en een geregistreerde chip.
  • Minstens 3 weken voor vertrek: tegen Rabiës enten.

Houd rekening met de regels van de landen waar u doorheen reist, dus niet alleen met de eindbestemming.
Heeft u vragen over de eisen, die in de verschillende vakantielanden gelden? Kijk voor actuele informatie op https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/

Indien u met vakantie gaat naar het Middellandse zeegebied, moet u voorbereid zijn op enkele ziektes die daar voorkomen en door insecten overgebracht kunnen worden op uw hond. Vooral teken, zandvliegjes en muggen kunnen verschillende ziektes overbrengen. Denk daarbij aan onder andere Babesiose en Ehrlichiose (overgebracht door teken), Leishmaniose (via zandvliegjes), Hartwormziekte (via met hartworm besmette muggen). Kijk op https://www.licg.nl/dierziekten-in-het-buitenland/ voor meer informatie over deze en andere door parasieten overdraagbare ziektes.

Drinkwater
In sommige streken is het drinkwater van slechte kwaliteit. Het is verstandig dit water te koken alvorens het aan de hond te geven. Mineraalwater is ook een veilige optie.

EHBO voor de hond
Verblijft u op een plaats tijdens de vakantie, zoek dan van tevoren op waar een dierenarts in de buurt zit. Ook kan het handig zijn om wat spullen voor geval van nood mee te nemen. Vraag naar onze “EHBO voor de hond” lijst.

Vlooienbestrijding in uw huis
Om in het zomerseizoen een eventuele vlooienplaag bij thuiskomst te voorkomen raden wij u aan om net voor vertrek uw huis met een anti-vlooien-interieurspray te behandelen. De ontwikkeling van de vrijlevende vlooienstadia in uw huis gaat immers tijdens uw vakantie gewoon door. Bij thuiskomst zitten dan volwassen, hongerige vlooien op u en uw hond te wachten. Een hondenvlo bijt de mens vaak op de huid van de benen; u ziet en voelt dan kleine jeukende beetpuntjes op uw benen.

Samenvattend: geniet van de vakantie met/voor uw viervoeter door een goede voorbereiding. Vraag ook naar onze checklist “Hond mee op vakantie” of “Hond naar het pension”