Neemt u uw hond mee op vakantie? Daar kunt u veel plezier aan beleven. Er zijn echter enkele dingen, die u zich van tevoren goed moet realiseren.

 

1. Bij uw dierenarts dient u enkele belangrijke dingen vooraf te regelen:

  • Honden, katten en fretten, die naar een EU-land gaan, dienen in het bezit te zijn van een Europees dierenpaspoort en een chip.
  • Minstens 1 maand voor vertrek: tegen Rabiës enten.
  • Sommige landen eisen een bloedonderzoek om de rabiëstiter te bepalen. Welke landen dit zijn? Vraag het onze assistentes.
  • Houd rekening met de regels van de landen waar u doorheen reist, dus niet alleen met de eindbestemming.

Heeft u vragen over de eisen, die in de verschillende vakantielanden gelden? Bel ons even, wij informeren u graag. Verder kunt u informatie vinden op www.licg.nl onder Populaire pagina’s > invoereisen per land.

 

2. Indien u met vakantie gaat naar het Middellandse zeegebied, zijn Babesiose (tekenziekte), Leishmaniose (zandvliegziekte), Ehrlichiose (tekenziekte) en de Heartworm disease (wormziekte) van belang. Dit zijn daar inheemse hondenziekten.

Babesiose (tekenziekte)

Babesia is een parasiet, die de rode bloedcellen van de hond kapotmaakt. De hond wordt 1 á 2 weken na een beet van een besmette teek ziek. De ziekte komt voor in Zuid-Europa tot in Midden-Frankrijk. De Dordogne is berucht.

Om de kans op infectie te verkleinen, kunt u uw hond anderhalve maand voor vertrek tegen Babesiose laten vaccineren met pirodog (alleen niet drachtige honden, ouder dan 5 maanden). Als u uw hond voor de eerste keer laat vaccineren, dient de eerste vaccinatie na drie weken te worden herhaald.

Een alternatief is, dat u uw hond net voor vertrek een anti-Babesia-injectie laat geven. Dit is een injectie met een medicijn, dat de Babesiaparasiet doodt. Deze injectie geeft een redelijke bescherming, gedurende vier weken. Verder kunt u uw hond behandelen met een bestrijdingsmiddel tegen teken, zodat de kans op een teken beet kleiner wordt. Wij hebben hiervoor de Bravecto pil, Scalibor- of Seresto tekenband, Advantix spot-on en de Pulvex spot-on.

Leishmaniose (zandvliegziekte)

Leishmania is een ziekte, die inheems is in Portugal, Spanje, Italië, Griekenland, Noord-Afrika en Frankrijk. De ziekte heeft de neiging zich naar het noorden uit te breiden. Ook in Zuid Duitsland zijn infecties opgetreden. De overbrenger van de ziekte is een heel klein zandvliegje, dat door horrengaas heen kan. De vliegjes zitten niet zozeer aan het strand, maar meer in de binnenlanden. In de eikenbossen in Frankrijk zitten ze veel.

Om de kans op infectie te verkleinen, kunt u uw hond anderhalve maand voor vertrek tegen Leishmania laten vaccineren met CaniLeish (alleen niet drachtige honden, ouder dan 6 maanden).

Leishmania kenmerkt zich door een chronisch verloop; enkele maanden na thuiskomst wordt de hond sloom en mager en krijgt hij huidproblemen. Ter bescherming kunt u uw hond een Scalibor band omdoen of elke 2 weken behandelen met Advantix spot-on.

Neem nooit een magere, slecht uitziende straathond uit bovengenoemde landen mee. Deze honden zijn vaak besmet met Leishmania. Behandeling is langdurig en vaak teleurstellend.

Heartworm disease (dirofilaria Immitis)

Bij de Heartworm disease is uw hond besmet met een worm, die in het bloed van hart en longslagaderen zit. De ziekte komt voor in het Middellandse Zee gebied. Uw hond loopt deze infectie op door de beet van een besmette mug.

Ter bescherming tegen deze muggenbeten kunt u een Scalibor band omdoen of elke 2 weken behandelen met Advantix spot-on. Verder is het belangrijk tijdens de vakantie elke drie weken uw hond te ontwormen met Milbemax tabletten en hier mee door te gaan tot 21 dagen na thuiskomst. Dit middel doodt de aanwezige larven in het bloed van uw hond, zodat deze niet kunnen uitgroeien tot volwassen wormen.

Drinkwater

In sommige streken is het drinkwater van slechte kwaliteit. Het is verstandig dit water te koken alvorens het aan de hond te geven.

Vlooienbestrijding in uw huis

Om in het zomerseizoen een eventuele vlooienplaag bij thuiskomst te voorkomen raden wij u aan om net voor vertrek uw huis met een anti-vlooien-interieurspray te behandelen. De ontwikkeling van de vrijlevende vlooienstadia in uw huis gaat immers tijdens uw vakantie gewoon door. Bij thuiskomst zitten dan volwassen, hongerige vlooien op u en uw hond te wachten. Een hondenvlo bijt de mens vaak op de huid van de benen; u ziet en voelt dan kleine jeukende beetpuntjes op uw benen.

U kunt een vlooienbesmetting van uw huis ook voorkomen door elke 4 weken Advantage of Advantix op de huid van uw hond of kat te druppelen. Dit doodt de vlooien op uw huisdier maar ook in de omgeving.