Dingen die u zelf kunt doen om uw (oudere) hond mobiel, beweeglijk en soepel te houden

Een eerste vereiste als uw hond gewrichtsproblemen heeft is geen gladde vloer in huis. Leg laagpolig tapijt of een kokosmat in huis van mand naar buitendeur. Dit doet wonderen!!

Lijst van voeding en supplementen:

Hills J/D (voeding)
EPA (een speciaal omega-3 vetzuur uit visolie)Het helpt gewrichtskraakbeen te behouden door verminderen van ontsteking, helpt weefsel soepel te houden.
Glucosamine/ ChondroïtinesulfaatRemt de ontstekingsreacties in het gewricht, verbetert de kraakbeen regeneratie en vermindert de afbraak gewrichtskraakbeen.
Metabolic + Mobilty (voeding)
L-CarnitineVerhoogt de vetverbranding, zodat je hond afslankt terwijl de spiermassa intact blijft. Minder lichaamsgewicht geeft minder belasting van de gewrichten.
EPAHet helpt gewrichtskraakbeen te behouden door verminderen van ontsteking, helpt weefsel soepel te houden.
Glucosamine/ ChondroïtinesulfaatRemt de ontstekingsreacties in het gewricht, verbetert de kraakbeen regeneratie en vermindert de afbraak gewrichtskraakbeen.
Phytonics Joint Comp (supplement)
GlucosamineRemt de ontstekingsreacties in het gewricht en verbetert de kraakbeen regeneratie.
ChondroïtinesulfaatVermindert de afbraak gewrichtskraakbeen en stimuleert de regeneratie van nieuw kraakbeen.
Cetyl myristoleaatfungeert als smeermiddel.
Flexadin Advanced brokjes (supplement) (1 brokje per dag)
Collageen type IIeen belangrijke bouwsteen van kraakbeen; zorgt voor een aanpassing van het afweersysteem, waardoor de reactie in het gewricht geremd wordt
Omega-3 vetzurenessentiële vetzuren die de gezondheid van de gewrichten verbeteren
Vitamine Eantioxidant dat bijdraagt aan een gezond kraakbeen
Magnesium tabletten (supplement)
 Bij magnesium tekort kunnen de spieren niet genoeg ontspannen 

Hyaloral, een unieke 5 in 1 samenstelling

1. Gewrichtscomfort voor hond en kat

Hyaluronzuur is het belangrijkste molecuul in de gewrichtsvloeistof die zorgt voor elasticiteit en smering.
Hyaluronzuur helpt in de verbetering van de gewrichtsmobiliteit.
Hyaluronzuur is een buffer voor de druk in de gewrichten.
Hyaluronzuur zorgt voor bescherming van hyalien kraakbeen in het gewricht.

2. Kraakbeen

80% van de proteoglycanen in kraakbeen is chondroïtine sulfaat. Dit werkt versterkend met glucosamine. Chondroïtine sulfaat draagt bij tot de remming van afbrekende enzymen die de kraakbeenmatrix in het gewricht beschadigen.

3. Anti-oxydant

Het bestanddeel Gamma oryzanol heeft een anti-oxidatieve werking.

4. Enzymatische gehydrolyseerd collageen

Gehydrolyseerd collageen geeft de benodigde eiwitten voor de aanmaak van collagene vezels. Collageen is het belangrijkste basis molecuul van hyalien kraakbeen. Dit collageen draagt bij aan de vorming van hyalien kraakbeen en de verbetering van de gewrichtsmobiliteit bij hond en kat.

5. Glucosamine

Glucosamine is een aminozuur dat als vervanger en stimulator in de aanmaak van glycosaminoglycanen (aanwezig in kraakbeen en gewrichtsvloeistof) werkt. Glucosamine draagt bij aan de remming van stoffen die kraakbeen kunnen beschadigen. De opname van glucosamine in zoutvorm is beter dan die in HCl-vorm.

Oefeningen die u zelf thuis kunt doen:

 1. Spiermassage
 2. Slalom om kegels
 3. Pootje geven
 4. Teenreflex
 5. Zit-staan
 6. Steile helling
 7. Fietsen met uw hond
 8. Zwemmen

Oefening 1: Spiermassage

Vaak zien we stijve, harde spieren in rug en nek, soms met spierknopen. Je masseert met deze massage de stijfheid uit de spieren.
Laat het dier staan. Wrijf met beide handen, vingers gesloten van achter de oren langzaam naar de flank en met de poten naar beneden. Keer langzaam met de handen terug zonder contact te verbreken met de hond. Deze oefening duurt 3 á 5 minuten.

Oefening 2: Slalom om kegels

Slalommen is een goede oefening voor de rug.
Start met 3 á 4 kegels met hond lengte afstand ertussen. Om de oefening moeilijker te maken kunnen de kegels dichterbij elkaar gezet worden.

Deze oefening NIET uitvoeren bij honden met een vergroeide rug!

Oefening 3: Pootje geven

Deze oefening voor de voorpoten is makkelijk door de hond om een pootje te vragen. Je mag snoepjes geven als beloning. Bij deze oefening gebruikt de hond de onder en bovenste spieren van de voorpoten zonder gewichtsbelasting. Maak de oefening moeilijker door verder weg te zitten of er een high five van te maken.

Oefening 4: Teenreflex

Bij deze oefening maken we gebruik van het terugtrek reflex. Laat de hond op zijn zij liggen. Door te tikken op de poot of je vingers er doorheen te laten glijden trekt de hond vrijwillig of uit reflex de poot terug. De poot wordt voor- en zijwaarts getild zonder belasting van het gewicht.

Oefening 5: Zit-staan

Dit is een goede oefening voor de achterhand. Vanuit een rechte zithouding moet de hond gaan staan. Om het gemakkelijk te maken kun je koekjes gebruiken bij deze oefening. Zorg dat de hond mooi rechtzit met de knieën gebogen. Een zwakke poot wordt meestal schuin geplaatst bij het opstaan. Dit kun je voorkomen door achter de hond te staan en je voeten tegen de achterpoten te zetten of zet de hond met de zwakke kant tegen de muur. Voer het aantal oefeningen langzaam op. Deze oefening niet doen als uw hond zich verzet. Dan dierenarts consulteren om te laten controleren op blessures.

Oefening 6: Steile helling

Tegen een berg/talud/brug op laten lopen. Deze oefening zorgt ervoor dat de bespiering van de achterhand sterker wordt.

Oefening 7: Fietsen met uw hond

De hond langs de fiets laten lopen versterkt de spieren. Dit moet wel heel geleidelijk opgebouwd worden. Na deze oefening mag de hond niet erger kreupel lopen, dan is de belasting te hoog geweest. Niet fietsen bij heet weer! In de zomer kunt u het beste fietsen als het is afgekoeld: ’s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Bij een temperatuur boven de 20 graden kunt u het beste niet gaan fietsen. Het asfalt kan erg heet zijn!

Oefening 8: Laten zwemmen

Uw hond laten zwemmen in een hondenzwembad (schoon en niet te koud water). Deze oefening houdt de gewrichten soepel, verbrandt vet en geeft geen overbelasting van de spieren door gewichtsloosheid.

Gebruik COLD/HOT PACK

 • Warmtetherapie is geschikt voor chronische pijn en blessures zonder zwellingen.
  Een warm kompres aanbrengen stimuleert de bloedsomloop en zorgt voor een verhoogde zuurstoftoevoer naar de weefsels.
  Ook laat de warmte de spieren ontspannen. Een hot pack is een ideale opwarming voor de start van de oefeningen.
 • Koudetherapie is geschikt bij een acute blessure (verstuikingen, spierverrekking) om de zwelling te verminderen.
  Bij het aanbrengen van een koud kompres vernauwen de lokale bloedvaten waardoor er minder bloedtoevoer naar het weefstel is. Dit vertraagd het ontstekingsproces en zou de zwelling afnemen.