Het schoonhouden van het gebit van uw huisdier, waarom en hoe?

Een goed gebit en een goed gewicht is het behoud van uw huisdier. Tandsteen kan op verschillende manieren problemen veroorzaken.

Het geeft bijna altijd een (soms blijvende) ontsteking van het slijmvlies van de bek. Door terugtrekken van het tandvlees komen tanden en/of kiezen vaak los te staan.

Stank uit een bek met tandplaque wordt veroorzaakt door bacteriën, die in tandplaque en tandsteen groeien. Dit is voor uw eigen gezondheid niet ongevaarlijk, u ademt die bacteriën namelijk ook in.

Verder verspreiden zich vanuit de ontstoken bek steeds bacteriën via de bloedbaan in het lichaam van hond en kat. Deze bacteriën veroorzaken ontstekingen in nieren en op hartkleppen. Op latere leeftijd kan dit resulteren in blijvend hartletsel (lekkende hartkleppen) en nierinsufficiëntie (verbindweefseling van de nieren).

Tanden poetsen.
Tanden poetsen kunt u met een tandenborstel of een grofvezelig gaasje doen. Gaasjes zijn minder hard dan borstels, dieren accepteren gaasjes dan ook beter dan borstels. Tandenborstels en gaasjes kunnen zowel bij honden als bij katten gebruikt worden. De gebitselementen worden mechanisch gereinigd. Het is aan te raden tanden en kiezen minimaal een keer per twee dagen te poetsen gedurende twee à drie minuten, elke dag is echter beter. Vooral de buitenkant van de tanden en kiezen is belangrijk. Dit voorkomt tandplaque en de daarbij behorende slechte adem. Voor dieren die niet aan poetsen gewend zijn, is geleidelijke gewenning het beste.  Belangrijk is om tijdens dat gewenningsproces het tanden poetsen te koppelen aan een beloning, zoals uitlaten of spelen na het poetsen. Leg naast het poetsmateriaal de riem, bal of kauwstokje klaar zodat het dier het een met het ander gaat associëren.

Als u met een borstel poetst, kunt u tandpasta gebruiken. Wij hebben op de kliniek speciale tandpasta met smaakje. De enzymen hierin zorgen voor een betere reiniging en de smaak maakt dat uw dier het poetsen aangenamer gaat vinden. Met een gaasje kunt u ook Hexarinse gebruiken; dit in een antibacteriële vloeistof met een geurstof; uw huisdier krijgt dan een frisse adem.

Verder kunt u Aquadyl mondwater gebruiken. Deze vloeistof voegt u toe aan het drinkwater; het geeft uw dier een frisse adem, omdat het bacteriën doodt en voorkomt enigszins de aanzet van tandplaque. De meeste huisdieren vinden het lekker. Tenslotte hebben we erg goede ervaringen met Bucco-fresh, een poeder voor over het voer dat ontstaan van tandplaque tegen gaat en bestaand tandsteen zachter maakt, waardoor het beter weg gepoetst kan worden. Veel mensen geven, aangemoedigd door de TV-reclame, graag een kauwstaafje. Deze werken alleen als de hond er tenminste 5 minuten mee zoet is en bevatten vaak veel calorieën. Onze ervaring is dat geen enkel middel 100% de aanzet van tandplaque voorkomt. De samenstelling van het speeksel speelt een belangrijke rol in het aanzetten van tandplaque. Mechanisch reinigen (poetsen) werkt het beste, maar kan door verschillende dingen ondersteund worden.

Om een dier langzaam te laten wennen aan tanden poetsen, kunt u de volgende stappen doorlopen.

Hierbij is het belangrijk om pas naar stap 2 te gaan, als stap 1 zonder protest geaccepteerd wordt en alle stappen te blijven herhalen.

  1. Strijk aan de buitenkant van de mondholte met de vinger over de wangen. Dit strijken moet gebeuren ter hoogte van de achterste kiezen. Hierdoor worden de speekselklieren geactiveerd, waardoor er speeksel vrijkomt in de mondholte. Dit speeksel zorgt mede voor de reiniging van de gebitselementen.
  2. Onderzoek de mondholte. Begin met het optillen van de bovenlip gedurende enkele seconden. Beloon het dier daarna direct. Voer langzaam maar zeker de onderzoekstijd op en breid de inspectie van de mondholte uit.
  3. Wrijf aan de binnenkant van de mondholte met de vingers over de buitenzijde van de achterste kiezen.
  4. Wrijf aan de binnenkant van de mondholte met een vochtig gemaakt gaasje over de buitenkant van de kiezen.
  5. Poets met een tandenborstel of grof vezelig gaasje de wangkant van de gebitselementen. In het begin mag de bek nog gesloten blijven.
  6. Poets met een tandenborstel of grof vezelig gaasje alle vlakken van de gebitselementen. Als het nodig is om de tongzijde van de elementen te poetsen, dan kan daarvoor de bek worden geopend. Denk eraan om het dier altijd direct na het poetsen te belonen.
  7. Houd de borstel of het gaasje tijdens het poetsen onder een hoek van 45º op de tanden- en kiezenrij en maak rondgaande bewegingen, ook langs het tandvlees. Het poetsen kan gebeuren alleen met water, met speciale tandpasta, Vet Aquadyl of met Hexarinse spoelmiddel. Deze middelen bestrijden bacterien in de mondholte. In combinatie met het mechanisch effect van het poetsen bestrijdt u zo het ontstaan van tandplaque en andere gebits- en tandvleesaandoeningen.

Speciaal dieet en kauwmaterialen.
Kong kauwstaaf geeft speelplezier en draagt bij aan een schonere en frissere mond.

Speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u zich wenden tot dierenarts en assistentes.

Als het gebit van uw huisdier door ons gereinigd is, krijgt u na een maand automatisch een oproep voor een gratis gebitscontrole. U mag echter ook altijd zelf een afspraak maken voor een gratis controle en/of hulp bij het poetsen. Wij helpen u graag.