Verzorging van een cavia
Een cavia die niet of te weinig eet, zal de eigen lichaamsvetreserves gaan verbranden, opgebruiken. Hierbij ontstaan afvalstoffen (ketonen) die in het bloed terecht komen. Deze ketonen zorgen er voor dat uw cavia zich nog beroerder gaat voelen zodat een vicieuze cirkel ontstaat. De enige manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken is dwangmatig voeren en goed verzorgen. Dit dwangmatig voeren stopt de afbraak van lichaamseigen vet, waardoor de hoeveelheid ketonen in het bloed daalt en uw cavia zich fitter gaat voelen, met als uiteindelijk resultaat het uit eigen beweging eten. Het is een hele opgave om dit te bereiken; het is zeker niet gemakkelijk.
Het dwangmatig voederen van een cavia
Het maken van de vloeibare voeding
- Vloeibare voeding: fijngemalen caviakorrels met een vitamine C-pil, met warm water tot een papje gemaakt, iets dikker dan yoghurt. Er kan eventueel ook geraspte wortels met Olvarit-babyvoeding door (vitaminerijk en smakelijk). Liga vindt een cavia ook vaak heel lekker.
- Dit elke 3 uur geven, ongeveer 6 maal daags. ‘s Morgens om 6 a 7 uur de eerste voeding en ‘s avonds om 23 a 24 uur de laatste. Dit om de nacht goed door te komen.
Het ingeven van deze vloeibare vloeistof
- Voor het voeren de cavia wegen en het gewicht opschrijven, direct na het voeren het gewicht weer noteren. De cavia zoveel geven dat het dier nooit lichter wordt; een magere cavia moet dikker worden. De gewichten noteren in een lijstje, zodat je een overzicht krijgt.
- Voor het voeren met een 2 cc-spuitje lauw water in de bek geven zodat de cavia een vochtige bek krijgt; met een droge bek eet het moeilijker. Daarna met een 5 cc-spuitje met een vergrote opening de pap in de bek ingeven. De gemakkelijkste manier om dit te doen is als volgt: je gaat op een kruk zitten, de cavia tussen je knieën met de bek naar je toe. Met de hand de bek een beetje openen tot de spuit erin kan en dan met 1-1,5 cc per keer de pap er in spuiten.
- Na het voeren weer drinken geven zodat alles goed doorspoelt.
- Vers hooi, verse brokjes en fris water ter beschikking stellen zodat de cavia zelf kan eten als hij dat kan en wil.
Download onderstaand schema om de voeding en gewicht goed bij te houden.
Warmtebron
Zorg voor een warmtebron waar de cavia op gaat liggen. Een cavia die moeilijker en minder eet, heeft minder energie en heeft meer moeite om zich op temperatuur te houden; daarom heeft hij meer warmte nodig. Voorbeeld van een warmtebron is een warmwaterzak, gewikkeld in een handdoek.
Flesje water
Een flesje water ophangen zodat er water in zijn bek kan lopen.
De juiste voeding voor de cavia
Met het navolgen van de juiste regels is het voeren van een cavia zeker niet moeilijk, met als beloning een gezonde, fitte en glanzende cavia.
Voor een goede gezondheid
Het is voor een cavia noodzakelijk iedere dag voldoende ruwvoer te krijgen. In ruwvoer zitten vezels die voor een cavia van levensbelang zijn. Vezelrijke voeding stimuleert het maag-darmkanaal. Een stilliggend maag-darmkanaal is voor een cavia desastreus. Ook voor het afslijten van de tanden (door het kauwen) is ruwvoer nodig. Wat is geschikt ruwvoer voor de cavia? Voornamelijk hooi. Grashooi, van goede kwaliteit, moet voor een cavia onbeperkt ter beschikking staan.
Dagelijkse kost
Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken. Toch heeft een cavia dit dagelijks nodig. Een mix van verschillende groentes, ongeveer 100 gram per dag, is een manier om in deze vitamine C-behoefte te voorzien. Denk hierbij aan witlof, broccoli, venkel, bleekselderij of paprika. Ook kruiden als thijm, basilicum en marjoraan kunnen een welkome aanvulling zijn op het caviamenu. Komt een cavia niet aan deze hoeveelheden groenten dan is toedienen van extra vitamine C via het drinkwater noodzakelijk.
Ook eten cavia’s hun eigen ontlasting (coprofagie). Dit doen ze om uit het niet volledig verteerde voer vitamines en eiwitten te halen. Voornamelijk de nachtontlasting wordt gegeten, deze dus liever niet uit het hok weghalen. Vers drinkwater is voor een cavia, net als voor ieder ander dier, een must.
Wat u niet moet voeren
Het is niet verstandig om gemengd voer aan een cavia te geven. Gemengd voer heeft selectief eetgedrag tot gevolg. Een cavia eet dan de ongezonde zaden uit de bak terwijl de bits blijven liggen. Ook konijnenvoer is minder geschikt omdat aan dit voer geen vitamine C is toegevoegd.
Een beetje extra aankomen
Soms kan het nodig zijn dat uw cavia wat aankomt in gewicht. U kunt dan de volgende voedingsmiddelen extra geven.
– cavia muesli
– brokjes wellen met warm water, daar Olvarit wortel en/of havermout doorheen.
– Plakjes banaan of verse rijpe maiskorrels.
Verkrijgbaar bij Dierenkliniek Lieshout
Wij hebben gekozen voor Science Selective caviavoer. Dit voer, dat uitsluitend bits bevat, is verrijkt met vitamine C. Deze complete pellet voeding, met een mix van paardenbloem, venkel en brandnetel, heeft een hoog vezelgehalte. Dit bevordert een natuurlijke gebitsafslijting en zorgt voor een goede spijsvertering. Het voer is via ons te bestellen.
Wat verder goed is voor uw cavia
Naast voeding is het belangrijk een dier te houden volgens diersoort specifieke eisen. De gezondheid van een dier heeft met meerdere factoren te maken dan alleen voeding. Een cavia is een groepsdier en vindt het prettig met een andere cavia het hok te delen. Een buitenhok met een bedding van kranten (geen houtmot!) is prima in verband met de vitamine D die het dier buiten krijgt. Wel belangrijk om te zorgen dat het hok droog en tochtvrij is. Tegen strenge vorst kunnen in de winter dekens gebruikt worden.
Het is een FEIT dat een cavia die zich prettig voelt, een veel beter werkend maag-darmkanaal heeft dan een cavia met stress