Urine opvangen bij hond of kat
Als een hond en/of kat ineens vaker of meer plast dan normaal is het verstandig om de urine te laten onderzoeken. Urine opvangen kan het beste rechtstreeks uit de blaas. Urine die van de grond wordt opgezogen is vaak vervuild wat het beoordelen lastiger maakt. Ga met de hond lopen, wacht tot hij/zij begint met plassen en houd een bakje onder de straal. Bij een teef is dit onder de staart iets naar voren, bij een reu waar de poot wordt opgetild.
In de kliniek hebben we speciale urine-opvang systemen, waarbij een gootje op een buisje wordt gezet. Via het gootje loopt het dan zo in het buisje, dat met een dopje afgesloten kan worden. Een schoon (!) plastic bakje of een soeplepel met een lange steel kan ook handig zijn.
Voor een kat hebben wij speciale kattenkorrels die geen urine opnemen. Doe deze korrels in een schone bak en wacht tot de kat geplast heeft. Met het bijgeleverde pipetje kan de urine dan opgezogen worden. Let op: een kat die vaak op de bak gaat, maar bijna niet plast is een spoedgeval. Neem meteen contact op met de kliniek. Wanneer u urine even moet bewaren kan dit het beste afgesloten in de koelkast, in een schoon(!) bakje of spuitje. Het is het beste als de urine binnen 2 uur onderzocht wordt, omdat daarna de urinewaardes veranderd kunnen zijn. Er kunnen bijvoorbeeld kristallen zijn ontstaan die in de blaas nog niet aanwezig waren.
Als u urine inlevert, dan graag voor 14 uur, zodat er ook ruim te tijd is om het te kunnen onderzoeken. Meestal kunt u op de uitslag wachten.
Heeft u vragen over het plasgedrag van uw dier, neem dan contact op de praktijk.
Wij helpen u graag.
- 20.8