Hond in blijde verwachting?
Wij geven tips voor trotse baasjes. Voor, tijdens en na de bevalling. De nachtmerrie voor elke fokker is dat het geboorteproces niet op gang komt, terwijl je het niet in de gaten hebt.
Bevalling met problemen
De meeste bevallingen bij een teef gaan probleemloos. Maar je hebt een groot probleem als de pups klaar zijn en de geboorteweg helemaal open is, maar uw teef geen weeën krijgt. Je ziet dan niet dat de pups geboren zouden moeten worden. De placenta’s laten los en de pups sterven in de baarmoeder ten gevolge van zuurstoftekort. Dit komt gelukkig maar heel zelden voor en is te voorkomen door het tweemaal daags temperaturen van uw hoogzwangere teef.
Oorzaken uitblijven weeën
In het geval van weeënzwakte of als de eerste pup heel groot is of dwars voor de bekkeningang ligt, komen de weeën niet op gang. Er komt dan namelijk geen pup in de geboorteweg en persweeën zijn een reflex op de prikkeling in de geboorteweg door de pup die bezig is geboren te worden.
Tijdstip geboorte bepalen
Het is dus belangrijk om ruim van tevoren te weten dat het geboorteproces er aan zit te komen. En dit weet je door vanaf dag 55 van de zwangerschap uw teef elke dag tweemaal te temperaturen. Zakt de lichaamstemperatuur 1 – 2 graden tot 37,0 – 36,5 graden, dan is dit een sterke aanwijzing dat de geboorte binnen 12 – 24 uur op gang komt. Meestal verandert het gedrag van uw teef dan: ze wordt onrustiger.
Het beste moment om de temperatuur op te nemen is minimaal een half uur voor het uitlaten of voor het eten geven, het beste elke dag op hetzelfde tijdstip. Door de opwinding van uw teef rond het uitlaten of rond het eten, gaat de temperatuur wat omhoog. Dit kan een verlaging van de temperatuur, veroorzaakt door de naderende bevalling, maskeren. Met andere woorden: je mist dan de temperatuurdaling.
Wanneer belt u de dierenarts?
Ons advies is: bel onze kliniek als de temperatuurdaling er is. Wij begeleiden u dan verder.
Waar u rekening mee moet houden
Bevruchting
Het optimale moment om uw teef naar de reu te brengen, is wanneer de eitjes vrijkomen uit de eierstokken. Om dit moment te kunnen vaststellen, meten wij in onze kliniek het progesterongehalte in het bloed van uw teef. Deze test houdt voor u in dat u met uw teef 7 tot 9 dagen na de start van de bloederig uitvloeiing tijdens de loopsheid naar onze kliniek komt. We nemen dan elke twee dagen bloed af en bepalen daarin de concentratie van het hormoon progesteron. Als deze concentratie tot 12 of hoger is gestegen, is het juiste tijdstip aangebroken.
Tegenzin?
Soms wil een teef zich niet door de reu laten dekken. Dit kan gebeuren omdat de teef zenuwachtig is of omdat de teef de reu absoluut niet leuk vindt. Wat u dan niet moet doen is uw teef vasthouden om zo de reu toch te laten dekken. Dit maakt uw teef nog angstiger, wat niet bevorderlijk is voor het innestelen van de eitjes. Ook zal uw teef zich de volgende loopsheid nog meer verzetten. Het is beter om een dierenarts te bellen om kunstmatige inseminatie te laten doen. Onze ervaringen met kunstmatige inseminatie zijn ronduit goed.
Zwanger
Daarna rijst de vraag: is mijn hond zwanger of niet? Enkele aanwijzingen zijn het opzwellen van de tepels en de melkklieren en het iets dikker worden van de buik, net voor de knie. Wilt u echt zekerheid, dan kunt u in onze kliniek een echo laten maken. Dat kan al vanaf 3 weken zwangerschap, maar verstandiger is het om te wachten tot 4 weken. Na 5 weken ziet u al echt alle onderdelen van de pup, bijvoorbeeld het hartje. Wilt u de beelden zelf hebben, dan kan dat. We kunnen deze naar u opsturen.
Aantal pups
Precies tellen hoeveel pups er in de baarmoeder van uw teef zitten lukt met een echo niet. Dit gaat beter met behulp van een röntgenfoto. Vanaf dag 49 – 50 van de zwangerschap gaan de botjes van de pups verkalken. Ons advies is vanaf dag 53 een röntgenfoto te laten maken. De pups zijn dan zichtbaar op de röntgenfoto en kunnen we ze tellen. Tenminste, als het er niet teveel zijn, want dan is ook het tellen op een röntgenfoto soms lastig.
Vaccineren zwangere teef
Infecties met het Herpes virus kunnen bij de pups sterfte veroorzaken. De jaarlijkse cocktail geeft geen bescherming tegen dit virus. Het is verstandig uw teef te laten vaccineren tegen deze ziekte. Het betreft een dubbele injectie: de eerste injectie tijdens de loopsheid of tussen de 7 en 10 dagen na de dekdatum. De tweede 1 tot 2 weken voor de vermoedelijke werpdatum. Indien u uw teef elk jaar de jaarlijkse cocktail laat geven, hoeft u geen andere vaccinatie te laten doen. Het is te overwegen, als de infectiedruk hoog is, om 3 tot 4 weken voor de verwachte werpdatum een extra vaccinatie tegen Parvo te laten geven.
Werpkist
Het is belangrijk dat uw teef bevalt op een plaats waar ze zich happy voelt. Zorg dat de werpkist vooral niet te klein is: uw teef moet zich er vrij in kunnen bewegen. Midden in de keuken of huiskamer is een mooie plek om een werpkist te plaatsen. Aan de binnenkant van de zijkanten van de werpkist dient horizontaal een lat bevestigd te zijn. Zo hoog van de grond en zover van de zijkant gemonteerd, dat er gemakkelijk een pup onder kan, zodat de moederhond niet bovenop de pup kan gaan liggen.
De bodem van de werpkist dient bedekt te zijn met kortpolig tapijt; dit geeft de pups houvast tijdens het drinken bij de moeder. Ten tijde van de geboorte kunt u de bodem bedekken met kranten of iets dergelijks wat het vruchtwater opneemt; zo blijft het nest droog. De kranten wel vaak verversen.
Temperatuur nest
Een warmtelamp boven de pups is prima, maar u moet niet overdrijven. Wij zien vaak dat een te warm afgestelde lamp problemen veroorzaakt. Als de moeder het namelijk te warm krijgt, wordt ze onrustig en begint ze overmatig te hijgen. Het geboorteproces wordt geremd en de teef geeft minder melk. Hierdoor gebeurt het vaak genoeg dat pups te weinig melk kunnen opnemen. Realiseert u zich dat de moederhond op zich al een warmtebron van 38 – 39 graden is, waar de pups lekker tegenaan liggen.
Koude omgeving
Verder is het belangrijk dat als u een werpkist in een koude omgeving heeft staan, bijvoorbeeld in de winter in een onverwarmd schuurtje of onverwarmde garage, u de zijkanten van de kist hoog genoeg maakt. De bovenkant dient dan afgedekt te zijn, met bijvoorbeeld een plank, om de warmte binnen te houden. Verder moet er voor het gat in de zijwand van de werpkist, waardoor de moederhond naar binnen en naar buiten gaat, een doek of deken hangen. Dit om tocht in het nest te voorkomen. Door deze fout hebben wij al vaak longontsteking bij pups gezien.
Bijvoeren moeder
De laatste twee weken van de zwangerschap groeien de pups erg hard. Om er voor te zorgen, dat de moederhond voldoende voeding binnenkrijgt, kunt u deze twee laatste weken puppyvoer verstrekken. Vooral bij grote nesten gebeurt het wel eens dat de moederhond in die periode wat vermagert. Vraag uw dierenarts of de voedingstoestand van de moederhond voldoende is.
Belangrijk tijdens bevalling
Het allerbelangrijkste tijdens de bevalling: blijf zelf rustig! Als u zelf onrustig wordt, wordt de moederhond dat ook en dat is niet bevorderlijk voor het goede verloop van de bevalling. Ga tijdens de bevalling enkele keren met de moeder naar buiten om haar te laten plassen. Ook dit bevordert het geboorteproces
Ontwormen en inenten moeder
De dag van bevallen of de dag erna dient de moeder ontwormd te worden. Dit voorkomt een erge wormbesmetting bij de pups. Het beste kunt u tabletten van een goed merk gebruiken. Bovendien is het te overwegen om de moeder na de bevalling door de dierenarts te laten spuiten met een antibioticum; dit zou baarmoederontsteking voorkomen. Realiseer u wel dat antibiotica ook negatieve effecten hebben. Antibiotica is schadelijk voor de goede bacterieflora in de darm en schadelijk voor de goede bacteriën rond de tepels van de teef. Deze bacteriën zijn erg belangrijk omdat ze de darmen van de pups gaan bevolken. Ons advies is geen antibiotica spuiten. Standaard een injectie met oxytocine na de geboorte, het medicijn om de baarmoeder samen te laten trekken, kan wel nuttig zijn. Zeker als er namelijk per abuis nog een pup in de moeder is achtergebleven. Ons advies is als u denkt dat de laatste pup geboren is dit door ons te laten checken door het maken van een röntgenfoto.
Opfokken pups
Elke dag op ongeveer het zelfde tijdstip wegen en noteren van het gewicht, is de enige manier om de groei van de pups te kunnen volgen. Als de groei achterblijft of de gewichten teruglopen, dan is dit een teken dat er iets aan de hand is. Realiseert u zich wel dat pups soms wat harder en soms wat minder hard groeien. Gezonde pups liggen rustig op hun zij met een gevulde buik te slapen. Als moeder of de pups steeds onrustig blijven dan is er iets niet goed. Door pups te voorzien van een gekleurd sierlintje om de nek, kunt u ze afzonderlijk herkennen. Als alles goed gaat is na een week het gewicht al flink toegenomen.
Ontwormen en eerste inenting pups
Ontwormen van de moeder net na de geboorte voorkomt al een sterke worminfectie bij de pups. De pups zelf op de leeftijd van 2, 4 en 6 weken met Banminth wormpasta behandelen. U smeert die pasta met uw vinger tegen het gehemelte van de pup. Banminth pasta is een prima ontwormingsmiddel voor pups. Op 6 weken krijgen de pups de puppy-enting: een vaccinatie tegen hondenziekte en Parvo.
Bijvoeren pups
Als de pups onvoldoende melk krijgen of moederloos zijn moeten ze bijgevoerd worden. Het beste kan dit, vooral de eerste week, met kant en klare Esbilac puppymelk uit blik. Deze melk is goed en gemakkelijk in gebruik. Warm de Esbilac melk ‘au bain marie’ op: dat wil zeggen melk in een drinkglas doen en dit drinkglas in een bakje met warm water zetten. Nooit melk in een pannetje of in de magnetron opwarmen want dat beschadigt belangrijke eiwitten in de melk.
TIP: verdeel de inhoud van het blik in porties melk die u per keer nodig heeft. Vries deze porties in en ontdooi elke dag de hoeveelheid die u die dag nodig heeft. Zo voorkomt u dat de melk bederft in het geval u maar weinig melk per dag nodig heeft.
Een alternatief is om zelf melk aan te maken met melkpoeder. Houd precies de watertemperatuur en de mengverhouding poeder/water aan die de fabrikant aangeeft, anders is er kans op diarree bij de pups. Laat de melk afkoelen tot 37 – 38 graden. Esbilac puppymelk uit blik is altijd van betere kwaliteit dan zelf aangemaakte puppymelk. Verder is het belangrijk om de kunstmelk pas aan de pups te geven nadat ze gedronken hebben bij de moeder. Geef in principe zoveel als de pups lusten.
Na elke voeding de buik en anus masseren om de pup te laten poepen. Voer de pups in het begin 8 keer per dag, later afbouwend naar 4 keer per dag. Op 3 weken leeftijd langzaam omschakelen naar pap of geweekte puppybrokjes op een schaaltje. Een pup die wat achterblijft, kunt u altijd bijvoeren met Nutrigel, voedingspasta in een tube.
N.B. Als u pups gaat bijvoeren, raadpleeg dan eerst uw dierenarts!
- 19.6