Neem geen risico bij chocolade vergiftiging

Als bron van dit stukje over chocoladevergiftiging bij de hond heb ik het artikel “Chocolade intoxicatie bij honden” in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van 1 december 2010 gebruikt van specialist interne geneeskunde J.T. Bosje et al.

Het beste advies

Rond de feestdagen, zoals Pasen en Kerstmis, wordt veel chocolade gegeten. Het gevaar van een chocoladevergiftiging bij uw hond ligt dan op de loer. Het beste advies wat ik u kan geven is: koop geen chocolade maar een schaal met heerlijke vishapjes bij uw visboer of maak een lekkere bowl van vers fruit. Dit is gezond voor u en uw hond en rustig voor uw dierenarts. Maar ja, dit zal toch wel niet gebeuren.

Chocoladevergiftiging bij de hond: er wordt veel over geschreven en veel hondeneigenaren zijn direct in paniek als hun hond chocolade heeft weten te bemachtigen. En niet geheel onterecht. Een klein beetje chocolade kan al dodelijk zijn. Toch valt het me op dat klanten me vaak vertellen dat hun hond regelmatig chocolade eet en dat er nog nooit iets is gebeurd. Hoe kan dit nu?

Theobromine

De giftige stof in chocolade is theobromine: dit is een alkaloïde die behoort tot de methylxanthinefamilie. Het is een gif dat door de lever wordt omgezet in een niet-giftige stof. Deze niet-giftige stof wordt weer door de nieren uitgescheiden. Bij de mens is theobromine niet gevaarlijk omdat onze lever deze stof gemakkelijk kan omzetten in de niet-giftige stof. De ontgiftingscapaciteit van onze lever voor theobromine is groot, bij de hond is dit anders.

De lever van de hond kan theobromine niet zo snel omzetten als de lever van de mens. Nu is er een flinke variatie tussen verschillende individuele honden als het over deze ontgiftingscapaciteit voor chocolade gaat. En hoe groot de ontgiftingscapaciteit van de lever van uw hond is, kunnen u en uw dierenarts niet van de buitenkant zien. En daar zit nu juist het gevaar: je weet nooit van tevoren of uw hond de opgegeten chocolade wel of niet afdoende onschadelijk kan maken.

Eerste verschijnselen

Vergiftigingsverschijnselen treden op tussen de 1 en 12 uur na opname en kunnen een aantal dagen blijven aanhouden. Theobromine doet de gladde spieren ontspannen (relaxeren). De eerste symptomen van chocolade vergiftiging zijn daarom ook braken en diarree.

Andere effecten

Andere effecten van theobromine zijn het stimuleren van het centraal zenuwstelsel (hersenen) en het ontregelen van de hartslag. Het eerste geeft verhoogde activiteit van uw hond: rusteloosheid, incoördinatie, trillingen en toevallen (epileptiforme aanvallen). Het tweede kan een snelle hartslag en hartritmestoornissen tot gevolg hebben, met soms de dood tot gevolg. Andere symptomen zijn alvleesklierontsteking (door het vele vet in chocolade), snel ademen en benauwd worden.

Hoeveel is te veel?

Is er een richtlijn te geven? Hoeveel chocolade is nu ongeveer te veel? Op internet kunt u vaak lezen dat een reep pure chocolade van 200 gram voldoende is om een hond van 30 kilogram te doden. Het kan dodelijk zijn, maar er zijn honden die het overleven en sommige zullen er niets van merken. De ernst van de symptomen is niet recht evenredig met de hoeveelheid opgenomen chocolade. Zoals ik hierboven al heb uitgelegd heeft dit te maken met de ontgiftingscapaciteit van de lever.

Er is wel een grove richtlijn te geven: 20 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht kan leiden tot milde vergiftigingsverschijnselen en 40 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht kan leiden tot ernstige vergiftigingsverschijnselen. Voor een hond van 5 kilogram kan 16 gram pure of 50 gram melkchocolade milde verschijnselen geven; 50 gram pure of 150 gram melkchocolade kunnen bij een hond van 5 kilogram ernstige verschijnselen geven. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er in zit.

Melk chocolade

Gewicht hond

Milde vergiftiging

Ernstige vergiftiging

30 kg

300 gram

900 gram

25 kg

250 gram

750 gram

20 kg

200 gram

600 gram

15 kg

150 gram

450 gram

10 kg

100 gram

300 gram

5 kg

50 gram

150 gram

Pure chocolade

Gewicht hond

Milde vergiftiging

Ernstige vergiftiging

30 kg

96 gram

300 gram

25 kg

80 gram

250 gram

20 kg

64 gram

200 gram

15 kg

48 gram

150 gram

10 kg

32 gram

100 gram

5 kg

16 gram

50 gram

Gevoeligheid

De ontgiftingscapaciteit van de lever is een niet in te schatten factor. De gevoeligheid voor theobromine kent een grote individuele variatie per hond. Het is heel belangrijk dat u zich goed realiseert dat als de theobromine door de darmen opgenomen is in het lichaam en de vergiftigingsverschijnselen beginnen er geen tegengif is.

Behandeling

Voorkom dat de chocolade vanuit de darmen in het lichaam opgenomen wordt. De behandeling van een hond die chocolade gegeten heeft, is dan ook zo snel mogelijk laten braken. Wij laten de hond altijd naar de praktijk komen en geven een injectie in het bloed waardoor uw hond snel de chocolade uitbraakt. Een hond laten braken door zout achter op de tong te leggen wordt soms nog wel
eens gedaan, maar de kans bestaat dat deze honden sterven aan een zoutvergiftiging; hiervan zijn diverse gevallen bekend. Als uw hond dan gebraakt heeft, kunt u Norit geven gedurende een dag, om de
6 à 8 uur. Dit bindt het gif dat nog in de darmen aanwezig is.

Conclusie

Het beste is: voorkom dat uw hond chocolade te pakken krijgt. Als het toch gebeurt, bel dan zo snel mogelijk een dierenarts om met een injectie de opgenomen chocolade uit te laten braken.